Ungár Péter megfejtette, mit várnak el a magyarok a politikusoktól

2024.01.18. 06:28
Ungár Péter úgy gondolja, hogy a magyar állampolgárok elvárják, hogy a politikusok komolyan vegyék őket és eszerint fogalmazzák meg véleményüket. Az LMP társelnöke erről szóló Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy az embereket komolyan kell venni, mert csak így várható el, hogy ők is komolyan vegyék a politikusokat. Ungár Péter közösségi oldalán Donáth Anna kijelentésére is reagált, valamint az Erasmus-ügyről és az EU-s pénzekről szóló vitáról is elmondta véleményét.

„Nekünk az LMP-ben meggyőződésünk, hogy a magyar állampolgárok elvárják, hogy bugyuta leegyszerűsítések helyett árnyaltan beszéljenek az általuk megválasztott politikusok a közügyekről. Akkor is, ha nem az árnyalt mondatok a leghangosabbak, akkor is érdemes komolyan venni Önöket, hiszen csak úgy várhatjuk el, hogy Önök komolyan vegyenek minket” – írta az LMP társelnöke Facebook-oldalán. 

Hozzátette, ez különösen igaz, „amikor arról a politikai pártól van szó, amely az igazság szót politikai bunkósbotként használja vetélytársaival szemben”. A politikus bejegyzésében három pontban fogalmazta meg véleményét a közelmúlt politikai eseményeiről. 

Először Donáth Anna korábbi bejegyzésére reagált, amely Orbán Viktor miniszterelnök és Robert Fico szlovák miniszterelnök üdvözlését Grósz Károly és Ceaușescuéhoz hasonlította .

Donáth Annának igaza van, hogy Robert Fico magyarellenes politikát folytatott, helyesen teszi, hogy kifogásolja, hogy Orbán Viktor nem a felvidéki magyarokról szólt a kétoldalú találkozón. Ugyanakkor komolytalanná teszi minden állítását a Momentum önfelkent elnöke, ha Ficót Ceaușescuhoz hasonlítja. Ceaușescu egy véreskezű diktátor volt, Fico nem az, akkor sem, ha nem kedveljük

– írta Ungár Péter, aki ezt követően az Erasmus–ügyről írt.

Az Erasmus és az ehhez kapcsolódó pénzek az uniós források azon részei, amik tényleg kiválóan hasznosulnak. Hiába van igaza a Momentumnak abban, hogy az egyetemi rendszer rejtett privatizációjával a Fidesz ártott a felsőoktatásnak, mégsem szabad, hogy emiatt akár egy magyar diák is elessen bármilyen külföldi vendégtanulást jelentő lehetőségtől

– közölte az LMP politikusa, aki ezt követően úgy fogalmazott, hogy az EU-s pénzek ügyében a Fidesz elhárítja saját felelősségét, azonban a pénz valóban jár a magyar embereknek.

Az EU-s pénzekről szóló vita csak belpolitikai indíttatású, a pénzek visszatartását követelő képviselők a saját nyugati országaik progresszív szavazóinak játszanak, a Fidesz saját felelősségét eltagadva pedig áldozati pozícióba vágja magát. Természetesen az Orbán-kormány felelőssége, hogy ez a pénz megérkezzen Magyarországra, de nem helyes egyetlen ellenzéki képviselőtől, így Cseh Katalintól sem, ha azt állítja, hogy hiba volt, hogy ezeknek a pénzeknek egy része megérkezett és, hogyha azért kampányol, hogy ez a pénz ne érkezzen meg Magyarországra. Ez a pénz jár a magyar embereknek, nem Orbán Viktornak, hanem az állampolgároknak

– fogalmazott Ungár Péter.