Kiderült, hogy jogsértő volt-e a Sztárban sztár leszek! októberi adása

2024.01.19. 11:34
Ismét vizsgálta a Médiatanács a Sztárban sztár leszek! című műsorszámot a korhatár-besorolás megfelelősége miatt. A Médiatanács megítélése szerint helyes volt a tehetségkutató klasszifikációja – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága.

Korábban bejelentés érkezett a Médiatanácshoz, amiért a Sztárban sztár leszek! című műsorszám 2023. október 7-i adása nem megfelelő korhatár-besorolás alatt ment.

 A korhatár-besorolást kifogásoló bejelentés után

A MÉDIATANÁCS MEGVIZSGÁLTA A MŰSORSZÁMOT, ÉS A KISKORÚAK VÉDELME SZEMPONTJÁBÓL MEGFELELŐNEK TALÁLTA ANNAK KLASSZIFIKÁCIÓJÁT.

Így nem indítanak közigazgatási hatósági eljárást a TV2-vel szemben.

A Médiatanács a Magyar Mozi TV médiaszolgáltatást is vizsgálta, amivel összefüggésben két döntést is hozott.  A csatorna 2023. szeptember 14. és 20. között sugárzott műsorának hatósági ellenőrzésekor a testület megállapította, hogy a médiaszolgáltató a vizsgált időszakban nem tett eleget a film tematikának megfelelő műsorszámok napi arányára vonatkozó, hatósági határozatban rögzített kötelezettségének, ezért a Magyar Mozi TV-t figyelmeztetésben részesítette.

Másik döntésében nézői bejelentés nyomán vizsgálta a Médiatanács a kiskorúak védelme szempontjából a Magyar Mozi TV 2023. december 2-án 21 órai kezdettel sugárzott Coming out című műsorszámát. A bejelentő szerint a filmet a benne megjelenő homoszexualitás miatt a médiaszolgáltató által alkalmazott III. kategóriánál (12 éven aluliak számára nem ajánlott) magasabb kategóriába kellett volna sorolni.

A Nemzeti Filmiroda (NFI) a filmet a III. korhatár-kategóriába sorolta, és az NFI minősítése a médiaszolgáltatót és a Médiatanácsot is köti, így hatósági eljárás lefolytatására nincs lehetőség. A Médiatanács ugyanakkor a bejelentés nyomán hatósági ellenőrzés keretében is megvizsgálta a műsorszámot, és megállapította, hogy az megfelel a III. korhatári kategória kritériumainak – tették hozzá.

A közlemény szerint a Jazzy Rádió 2023. november 24-én sugárzott Business Class című műsorszámával kapcsolatban a nőkkel szembeni sztereotip megnyilvánulások miatt érkezett hallgatói észrevétel.

A bejelentést a Médiatanács az emberi méltóság tiszteletben tartására, a kirekesztésre alkalmas médiatartalom közzétételének tilalmára, valamint a kiskorúak védelmére vonatkozó törvényi rendelkezések érvényesülése szempontjából is vizsgálta, és azt állapította meg, hogy a kifogásolt műsorszámban – amely a munkaerőpiaci nemi egyenlőtlenségek témáját járta körül – nem merült fel jogsértés.