Orbán Viktor elárulta, egy időben csirkepakolásból tartotta fenn magát

2024.01.27. 09:11
Orbán Viktor egyetemi évei alatt alkalmi munkákkal tartotta el magát, kedvence akkor a csirkepakolás volt, de vállalt takarítást és újságpakolást is. A miniszterelnökkel együtt dolgozott többek között Fodor Gábor, Lévai Anikó, Szájer József, Völner Pál és Kövér László is.

Fodor Gábor, a Fidesz alapítója, későbbi SZDSZ-es politikus és volt oktatási és környezetvédelmi miniszter a Mozgástér blognak arról beszélt, hogy egyetemi évei alatt több, későbbi Fideszes politikus joghallgatóval dolgozott együtt egy csirketelepen, többek között Orbán Viktor miniszterelnökkel is.

Mint mondta, a Fidesz azon tagjai, akik az ELTE joghallgatóiként a Bibó István Szakkollégiumban ismerkedtek meg, olyan közös élményeket szereztek, amelyek megalapozták a párton belüli példátlan összetartásukat.

Arra törekedtünk, hogy a szüleinktől csak a legszükségesebb támogatást kapjuk meg, a többit pedig magunk teremtsük elő. Nem volt ez elvárás felénk, mi magunk éreztük azt, hogy így lenne rendjén. Több filmbe is mentünk statisztálni, egyetemistáknak akkor ez jó pénzkereseti lehetőség volt, bár rettenetesen unalmas volt. Akadt, hogy 10 órán keresztül semmit se kellett csinálnunk, csak vártuk a pillanatot, amikor meg kellett mozdulnunk a tömegben, vagy elsétálnunk a háttérben az utcán

– emlékezett vissza Fodor, aki arról is beszélt, hogy az egyetemi évek alatt takarítóállást is vállaltak.

Egy időben takarítást is vállaltunk Viktorral, Lévai Anikóval, Szájer Józsival, Handó Tündével, Molnár Péterrel, Völner Palival és első feleségemmel, Honecz Ágival, mások pedig idős bácsiknak és néniknek vásároltak be. Újságban adták fel a hirdetéseket, írtak nekünk listát, mi pedig a boltban megvettünk mindent, és elvittük nekik. De Viktor a csirkepakolást szerette a legjobban

– tette hozzá Fodor Gábor. 

Orbán Viktor éjszakánként 1000 forintért pakolta a csirkéket 

A kijelentés után a Blikk felkereste a miniszterelnököt, aki a lapnak megerősítette Fodor állítását.

„Fodor úr minden szava igaz. Egy Budapest határában lévő csirketelepen melóztunk éjszakánként, a hizlalási szakasz végén kellett kiüríteni a ketreceket, és kamionokra pakolni a szárnyasokat. A feladat igazi csapatmunka volt: a lányok hármasával összefogták a lábuknál a csirkéket, és ezt átadták a következő csapatnak, ebben voltam én is. Mi átvittük a jószágokat a »hosszú puskáknak«, azaz a Fodor–Áder–Völner hármasnak, akik magasságuknak köszönhetően könnyebben feltették a kamion platójára az állatokat” – mondta el Orbán Viktor, aki hozzátette, a munkáért akkoriban meglehetősen jó pénzt fizettek.

Kezdő egyetemisták voltunk, ráadásul remekül fizetett, 1000 forintot kaptunk egy éjszakára. Reggel mentünk be az egyetemre, de előtte mindig beugrottunk hajnalban a Móricz Zsigmond körtéri tálcás kifőzdébe, a Lordok Házába, ahol remek szendvicsek és főzelékek voltak. De ha már az alkalmi munkáknál tartunk, dolgoztam egy nyomdában is Kövér Lászlóval, ahol az akkori népszerű újság, a Sportfogadás című lap kötegelt példányait pakoltuk

– tette hozzá a miniszterelnök.

Fodor Gábor hangsúlyozta, habár 1993-ban kivált a Fideszből, azonban a párt tagjaihoz fűződő barátságát ez sem tudta megtörni. „Ennyi idő után is vannak egymással politikai vitáink, de a tudat, hogy egy helyről jöttünk, sokkal nagyobb erővel tart össze minket, mint amennyire elválasztanak a nézetkülönbségek. A politikai vélemény is fontos, és az elmúlt évtizedekben sokaknál változott, de az emberi fundamentum stabil” – jelentette ki Fodor.