Schmidt Mária: Mintha a kommunista NDK-ban lennénk

DSC0669
2024.01.27. 14:18
Németország válaszút előtt áll – fogalmazott a XXI. Század Intézet főigazgatója az „Európa az uniós választások előtt – A német ellenzék” című rendezvényen.

A főigazgató úgy fogalmazott, szomorúan állapítja meg, hogy az utóbbi időben egyre több olyan „megdöbbentő intézkedés” történik Németországban, amelyet korábban senki nem gondolt volna – számolt be erről az Infostart. A XXI. Század Intézet főigazgatója emlékeztetett arra, hogy a németek százezres tömegtüntetéseken harcolnak a nácizmus és a fasizmus ellen, méghozzá úgy, hogy ezeket „teljesen egyértelműen a kormány és a kormánykoalíció pártjai szervezik”.

A történész szerint „ez azokra az antifasiszta felvonulásokra emlékeztet, amelyeket a szocializmus idején szervezett a pártállam”.

Mivel a német média – tette hozzá Schmidt Mária – „semmilyen tekintetben nem megbízható hírforrás”, ezért úgy döntöttek, hogy egy rendezvénysorozat keretében meghívják azokat az embereket, akiktől „első kézből hallhatunk arról, hogy mi történik Németországban”.

Magyarország, mint egy európai világítótorony 

Maximilian Krah szerint a világ változóban van, új kihívások előtt áll, egyre inkább multipolárissá válik. Az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali parlamenti párt EP-képviselője hozzátette: ebben az újjáalakuló világban önálló Európára van szükség. Véleménye szerint az Európai Unió a mai formájában egy bürokratikus monstrum, túlszabályozott, nem demokratikus és nem átlátható, ezért át kell alakítani, de nem mindegy, hogy hogyan.

Európa sokszínű, ennek ellenére az unió jelenlegi vezetése egységet szeretne, az AfD szerint azonban több önállóságot kell adni az országoknak, szuverén nemzeti államok szövetségét kellene létrehozni, amelyben belülről szabadság van, kívülről pedig annyi egység, amennyi szükséges

– fejtegette a jobboldali politikus, aki hozzátette: pártja nem támogatja a részvételt az ukrajnai háborúban. Az AfD szerint – fejtegette a politikus – a szabadságot félreértelmezik, amikor úgy gondolják, hogy mindent meg lehet tenni. Az EP-képviselő úgy fogalmazott, hogy „az értelmiség hagyományosan nem a jobboldalon a honos, ezért Magyarország egy világítótorony, mivel elérte, hogy ez ne így legyen”. Szerinte a világot nem a parlamentekből kiindulva lehet megváltoztatni, a változáshoz ép családokra, kereszténységre, hazájukat szerető emberekre és a véleményharcot támogató intézményekre van szükség.

A demokrácia szimulálása és a jobbkonzervatív civil társadalom 

A Sezession lap főszerkesztője szerint a német állam évtizedek óta a „nemzeti ügy politikai ellenfelei által vezetett”, a pártok és a civil társadalom pedig az állam „zsákmányává” vált. Götz Kubitschek német publicista, könyvkiadó, politikai aktivista elmondta, hogy Németország egyetlen komoly ellenzéki pártja az AfD, amely nem vesz részt a demokrácia szimulálásában, célja a normalitás előállítása, amely nem más, mint a népért való politika, pozitív történelempolitika, az identitás és a nemzettudat védelme és erősítése, a nemzeti külpolitikai érdekek megfogalmazása, valamint az életbiztonság garantálása minden területen.

A publicista véleménye szerint országában már nincs nemzeti jobbkonzervatív civil társadalom, ennek felépítése a következő évek legfontosabb feladata.

Elmondta azt is, hogy nagy érdeklődéssel tekint Magyarországra, ahol szerinte érvényesül a normalitás politikája, és sikerült konzervatív, nemzettudatos civil társadalmat felépíteni.

(Borítókép: Schmidt Mária. Fotó: Kaszás Tamás / Index)