Cáfolják Karácsony Gergelyt a közúti fuvarozók, a főpolgármester perre menne

2024.01.27. 21:35
A kormányhivatal szerint jogszerűtlenül szedi a fővárosi önkormányzat az útdíjat Budapesten, Karácsony Gergely főpolgármester nem érti, mi vele a baj, és perre készül, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője a közösségi oldalán nyilvánít véleményt. A kamionosok egyelőre hallgatnak.

Személyautóból sok, teherautóból csak néhány kisebb rótta ma az utakat Budapesten. A kamionokat a korlátozó táblákon kívül az útdíj is távol tartja a fővárostól. A kormányhivatal szerint jogszerűtlenül. Erről most, 13 évvel a díj bevezetése után tájékoztatták a fővárosi önkormányzatot, arra kérve őket, hogy vonják vissza az ezt előíró rendeletet.

Nem értjük, hogy a kormányhivatal miért akar egy ilyen rendeletet megszüntetni, ami valóban azzal járna, hogy mivel az M0-s fizetős, a budapesti utak pedig ingyenesek, gyakorlatilag Budapest utcáit ellepnék a teherautók, akár kamionok is. Bíróságra megyünk. Azt gondoljuk, hogy ez a per megnyerhető

– nyilatkozta az RTL híradójának Karácsony Gergely főpolgármester.

Mint ahogy korábban megírtuk, a főpolgármester a Facebook-oldalán is osztott meg bejegyzést, hogy a főváros nem lesz megint kamionsztráda. Mint írta: újabb vitát kénytelenek megvívni a kormánnyal, illetve Budapest Főváros Kormányhivatalával.

Vigyázat, hazudik

– így reagált Karácsony Gergely álláspontjára a Facebookon Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője. Interjút nem adott a híradónak, de posztjában arról írt, hogy szerinte ezután sem lephetnék el a kamionok a várost, mert a főváros korlátozhatja a forgalmat, csak díjat nem szedhet.

A fővárosnak tavaly 1,8 milliárd forint bevétele volt ebből a díjból. Ezt már Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes mondta el az Én Budapestem című oldalnak.

A teherautók után pár ezer forintot kell fizetni, ha a városban van dolguk, ám szinte az egész településen súlykorlátozás van az utakon. A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete szerint ezért a díj eltörlése nem változtatná meg a budapesti teherforgalmat.

A Fővárosi Közgyűlés a következő ülésén dönt majd a kormányhivatal kérésének elutasításáról.

Karácsony Gergely azt is elmondta, ezzel együtt kérik a kormányt is, tegye lehetővé az önkormányzatoknak, hogy díjat szedhessenek az úthasználatért.