Szijjártó Péter: Nincs szükség rendkívüli parlamenti ülésre a svéd NATO-csatlakozás miatt

2024.01.30. 20:42
Habár a magyar ellenzéki pártok többsége rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezi a svéd NATO-csatlakozás jóváhagyására, azonban Szijjártó Péter szerint semmi szükség nincs erre. Mint mondta, hamarosan úgyis rendes ülés lesz, ezért felesleges hamarabb összeülni.

Szjjjártó Péter az ATV kérdésére közölte, nem lát okot a rendkívüli parlamenti ülés összehívására Svédország NATO-csatlakozása ügyében.

Most már nem választ el minket hosszú időszak attól, hogy a parlament rendes ülése megkezdődjön, a jövő hónap, február végén. Ezért én nem látok okot, hogy a rendkívüli ülés eszközéhez kelljen nyúlni

– jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Mint arról az Index is írt, az ellenzék azért hívott össze rendkívüli parlamenti ülést, hogy az Országgyűlés február 5-én, tehát jövő hét hétfőn döntsön Svédország NATO-csatlakozásáról.

Nem sietünk

A rendkívüli ülésről Kövér László is hasonlóan vélekedik, mint Szijjártó Péter, az Országgyűlés elnöke az Indexnek adott interjújában elmondta, nem érzi úgy, hogy valami sürgetné Magyarországot, és szerinte rendkívüli helyzet sem állt elő.

Miután nemrég Törökország is a skandináv ország társulása mellett döntött, kijelenthetjük, hogy Magyarország lesz az utolsó, akik jóváhagyja a skandináv ország csatlakozását a katonai szövetséghez.

Mindez annak ellenére lesz így, hogy korábban Orbán Viktor miniszterelnök, Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának kormánypárti vezetője és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is egybehangzóan kijelentette, hogy „Nem mi leszünk az utolsók, akik jóváhagyják Svédország csatlakozását”.