Botka László: Az egyházmegye kétszer is elküldött bennünket a francba

2024.02.02. 10:50
Az Index információi szerint a szegedi képviselő-testület „Szent Ferenc erdőre” keresztelné azt a hathektárnyi zöldterületet, amelyet – Kiss-Rigó László püspök projektje miatt – teljesen megtisztítanának, kivágva az ott lévő több évtizedes fákat is. A véderdő tarvágása miatt egyre feszültebb a viszony a szegedi önkormányzat és a Szeged-Csanádi Egyházmegye között. Kiderült az is, hogy a püspök miért ragaszkodik a hathektáros területhez.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye az elmúlt években a város északnyugati felén felépített egy luxussportközpontot, a Szent Gellért Fórumot. Egy novemberi kormányhatározatból derült csak ki, hogy az egyházmegye a – már működő – stadion mellett hat hektáron egy oktatási létesítményt is szeretne felépíteni. Ehhez azonban ki kell vágniuk hathektárnyi fát a Szegedet körbevevő véderdőből.

A kormányhatározat szerint az állam az egyházmegyének adta át az erdő tulajdonjogát, hogy ott meg tudja valósítani és fel tudja építeni a katolikus iskolát.

Szent Ferencről, az állatok és a természet védőszentjéről szeretnénk elnevezni azt a hathektáros véderdőt, amit Kiss-Rigó László tarvágásra ítélt

– nyilatkozta az Indexnek Mihálik Edvin szegedi önkormányzati képviselő. A Momentum politikusa, aki Szeged, Zöld város programjáért felelős tanácsnoka is, elmondta: az ügyben a következő, február közepén tartandó közgyűlésre fog egy javaslatot beterjeszteni a testület elé.

El fogunk menni a falig, ha kell!

Szeged 22 éve regnáló polgármestere néhány napja, a Közéleti Kávéház rendezvényén beszélt a város és a püspök között lévő konfliktusról. A városvezető novemberben a Magyar Közlönyből tudta meg, hogy a véderdő gazdát cserélt, és ott Kiss-Rigó László katolikus iskolát szeretne építeni.

Egyszer azt hallom, hogy ez a futballakadémia egy hihetetlenül magas szintű oktatási intézmény lesz. Ha kell, én simán elhiszem, hogy a következő Nobel-díjasaink onnét fognak kijönni

– tréfálkozott Botka László a népes hallgatóság előtt.

„Máskor meg azt kommunikálják, hogy szegény gyerekeknek építik ezt az intézményt. Jó lenne, ha eldöntenék az irányt” – tette hozzá az ellenzéki politikus, aki emlékeztetett arra, hogy a nyári száraz időszakban egy-egy erősebb szél „felkapja a fél Homokhátságot, és a port teríti a városban”.

Szakemberek kiszámították – tette hozzá a polgármester –, hogy ez a hathektárnyi véderdő mintegy 400 tonna portól mentesíti Szegedet.

Botka László emlékeztetett arra is, hogy felajánlottak az egyházmegyének egy 150 méterre lévő 3,3 hektáros területet, de azt visszautasították.

Az egyházmegye kétszer elküldött bennünket a francba

– jelentette ki a politikus, aki hozzátette: jogi úton fogják megtámadni a kormányhatározatot. Szerinte törvénytelen, hogy megtiltják az önkormányzatnak, hogy településképileg levédjék a véderdőt. „De vannak egyéb jogi ötleteink is. El fogunk menni a falig, minden eszközt meg fogunk ragadni, hogy ezt meg tudjuk akadályozni” – tette hozzá a városvezető.

Három focipályának kell a hathektárnyi terület

A Grosics Akadémia honlapja számolt be arról, hogy nemrég Kiss-Rigó László egy szülői értekezleten vett részt. A püspök ott elmondta, hogy klubjuk igyekszik példát mutatni a zöldgondolkodásból és a fenntarthatóságból, majd példaként a Szent Gellért Fórum LEED-minősítését, a termálvízzel való fűtését, a nemrégiben telepített napelemparkot, valamint a stadion körüli zöldfelületek kialakítását említette.

A honlap beszámol arról is, hogy három focipályát szeretnének építeni, hogy könnyebbé váljon „a klub utánpótlásában pallérozódó fiatalok és szüleik élete”.

Korábban Mihálik Edvin az Indexnek úgy nyilatkozott, „az egyházmegye álláspontja szerint az általunk javasolt 3,3 hektáros terület nem elég nagy a beruházáshoz, ezért akarnak mindenképpen a 6 hektáros erdő helyén építkezni”. A tanácsnok összehasonlításképpen elmondta: a József Attila sugárúton három intézmény – összesen 2300 tanulóval – osztozik egy 3,5 hektáros telken, és kényelmesen elférnek. Mint fogalmazott: nem tudják elfogadni az egyházmegye érvelését a véderdő kiirtására.