Röpködnek felettünk a frontok, ebbe még a fejünk is belefájdul

2024.02.02. 06:22
Pénteken kezdetben még hidegfronti hatás érvényesül, ám jellemzően hosszabb-rövidebb időre napos időszakokkal számolhatunk, majd délután melegfronti hatás várható.

Jellemzően közepesen felhős idő valószínű hosszabb-rövidebb napos időszakokkal, de a keleti tájakon több lesz a felhő. Északkeleten néhol záporos csapadék előfordulhat.

Délutánig az északnyugati szél a Tiszától nyugatra még élénk, olykor erős lesz, délután azonban gyorsan mérséklődik, és délnyugatira fordul a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 5 és 9 fok között várható – derül ki a HungaroMet előrejelzéséből.

Tartós sűrű köd miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki

  • Borsod-Abaúj-Zemplén,
  • Hajdú-Bihar és
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg

vármegyékre.

Nehéz nap vár az idősekre és a szívbetegekre

Pénteken kezdetben még hidegfronti hatás érvényesül, emiatt fejfájás, görcsös panaszok jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. Felerősödhetnek az ízületi panaszok, alvásproblémák is előfordulhatnak. A szelesebb tájakon a fejfájásos panaszok tovább fokozódhatnak, emellett ingerültség, nyugtalanság is jelentkezhet.

Délután viszont már egyre nagyobb területen melegfronti hatásra kell számítani, így az érzékenyek körében fejfájás, migrén továbbra is előfordulhat, bágyadtabbak, dekoncentráltabbak, tompábbak lehetünk. Felerősödhetnek a gyulladásos jellegű panaszok, keringési problémák és szívpanaszok is jelentkezhetnek.

Nehéz nap vár az idősekre és a szívbetegekre, így ők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést. A szelesebb tájakon romlik a hő- és komfortérzet, a naposabb tájakon élők hangulata, közérzete viszont javulhat – írja az Időkép orvosmeteorológiai jelentése.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras