Rejtélyes körülmények között halt meg egy magyar diplomata Monacóban

2024.02.03. 06:54
Hivatalosan sehol nem közölték Hóvári János diplomata halálának okát. A Magyar Hang információi szerint a 68 éves férfi kieshetett egy emeletes ház ablakából Monacóban. A helyi rendőrség és a külügyminisztérium nem válaszolt a portál kérdéseire.

Mint arról az Index is írt, tavaly augusztusban 68. életévében meghalt Hóvári János diplomata, volt izraeli, kuvaiti, és törökországi nagykövet. 2010 és 2012 között a globális ügyekért felelős helyettes államtitkári pozíciót töltötte be.

A Magyar Hang próbált utánajárni a halál okának, azonban elmondásuk szerint az illetékesek nem válaszolnak kérdéseikre.  A portál azt követően kezdett nyomozni az ügyben, hogy több, egymástól független forrásból 

arról értesültek, hogy a diplomata kiesett egy monacói, 9. emeleti lakás ablakából.

Mint írták, az eset néhány héttel a diplomata esküvője előtt történt, és úgy tudni, hogy rajta kívül nem tartózkodott más a lakásban a történtek idején.  A gyászjelentés szerint a diplomata Monacóban halt meg, és Budapesten temették el, azonban valamilyen oknál fogva csak két hónappal később, októberben helyezték végső nyugalomra.

A monacói rendőrség egyáltalán nem válaszolt a Magyar Hang megkeresésére az esettel kapcsolatban, azonban egy jó rendőrségi kapcsolatokkal rendelkező forrásuk megtudta: volt rendőrségi vizsgálat az ügyben, és már le is zárták. 

Az illetékes szerint a szokatlanul gyors befejezésnek két oka lehet: vagy nagyon egyértelmű az ügy, és ezért nem volt szükség hosszas vizsgálatra, vagy pedig az lehet a háttérben, hogy a francia titkosszolgálat vette át a helyi rendőrségtől az esetet.

A portál a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóosztályánál is érdeklődött Hóvári János haláláról, de egyelőre nem kaptak választ.

A közelmúltban leginkább Oroszországban történtek olyan, a fentihez hasonló esetek, amikor ismert személyek zuhantak ki épületekből.