Nem lehet szülni a balassagyarmati kórházban

2024.02.04. 07:22
Nem lehet szülni a balassagyarmati kórházban. A szülészet-nőgyógyászaton várhatóan június végéig szünetel a fekvőbeteg-ellátás. A kismamáknak és a betegeknek egészen Salgótarjánig kell utazniuk a szüléshez.

Kunetz Zsombor egészségügyi elemző szerint veszélybe került a terhes-betegellátás. A Kórházi Főigazgatóság azonban szimplán csak ennyit reagált a helyzetre: a feladatokat más kórházaknak adták át.

Hónapok óta bizonytalan az ellátás a balassagyarmati kórház szülészet-nőgyógyászatán. Tavaly november óta egészen év végéig nem fogadtak itt fekvőbetegeket. Most alig egy hónapos működés után újra bezárt az osztály, és várhatóan június végéig zárva is tart.

Így aki várandós, és elérkezett nála a szülés ideje, annak messzebbre kell utaznia. A betegeket és a szülő nőket ugyanis a Balassagyarmattól 48 kilométerre fekvő Salgótarjánba irányítják át. 

Az egyik balassagyarmati önkormányzati képviselő szerint még több osztály is bezárna, ha nem élnének az átirányítással – hangzott el az RTL Híradójában

A salgótarjáni Szent Lázár Kórházból vagy Budapestről hoznak orvosokat, akik néhány órás vagy viszonylag rövid rendelésekkel próbálják ezeket a réseket betömni

– mondta a Híradónak Gyenes Szilárd képviselő. 

A balassagyarmati szülészeti ellátás szüneteléséről szóló határozatot több más korlátozással együtt Kunetz Zsombor egészségügyi elemző vette észre.

Elképzelhető, hogy kórházakat, konkrét intézményeket kell bezárni, mert egész egyszerűen nincsen megfelelő humánerőforrás

– hívta fel a figyelmet Kunetz Zsombor.