Az online piactereken tomboló csalásra figyelmeztet a fogyasztóvédelem

2024.02.05. 08:27
Sok a panasz a platformokkal kapcsolatban, amelyeken mindenki árulhatja a saját termékeit, köztük rengeteg a csaló is. Amennyiben nem tudjuk, hogy ilyen esetben nem a honlap az eladó, akkor gyakorlatilag semmilyen jogunkat nem tudjuk érvényesíteni.

A marketplace típusú honlapok és applikációk esetében azt kell tudatosítani magunkban, hogy csak a felületen vásárolunk, de nem a felülettől – mondta az InfoRádiónak Baranovszky György fogyasztóvédelmi szakjogász, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének ügyvezető elnöke.

Amikor az eladó magánszemély, a vásárló abban a pillanatban felejtse el, hogy bármiféle szavatossági, jótállási jogokat tud majd érvényesíteni, el tud állni a szerződéstől 14 napon belül

– mondta a jogász. A fogyasztót védő rendelkezések csak abban az esetben hatályosak, ha az eladó egy vállalkozás, tehát jogi személy. Éppen ezért azt tanácsolja, hogy

vásárlás előtt ellenőrizzük le, ki is valójában az eladó.

A szakjogász arra is figyelmeztet, hogy a távol-keleti webáruházak ugyan nagyon szépek, a termékeik pedig rendkívül olcsók, de a minőségük nagyon gyakran csapnivaló és egy esetleges jogvita nagyon nehezen rendezhető.