Újabb buszos sztrájk lehet Pécsen

2024.02.06. 18:31
A Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) határozata szerint mégha a Volánbusznál a sztrájk le is zárult, Pécsen, a Tüke Busznál hamarosan folytatódhat. A szakszervezet 20 százalékos alapbéremelést követel.

A SZAKSZ a Volánbusszal már január 31-én megállapodott, a pécsi helyi közlekedést szervező Tüke Busz Zrt. vezetőivel mindez nem sikerült. A Tüke Busznál tartott legutóbbi sztrájkra az országos Volán-sztrájkkal egy időben, január 28–29-én került sor, itt viszont továbbra sincs még részeredmény sem. Ezért további sztrájkot helyeztek kilátásba.

A szakszervezet a cégnél 20 százalékos keresetnövelést akar elérni, ezért február 9-ére egyeztetést kezdeményeztek Skutnik Tiborral, a Tüke vezérigazgatójával.

Amennyiben AZ EGYEZTETÉSRE a szakszervezet önhibáján kívül nem kerül sor, a sztrájk ugyanúgy jogszerűen meghirdethető.

Ez a kitétel azért kellett, mert a szakszervezet elnöke, Dobi István szerint a vezérigazgató a sztrájkegyeztetés feltételeit a múltban már többször nem tartotta be.

Dobi azt is sérelmezi, hogy Skutnik vele mint kollektív szerződésben meghatározott tárgyaló féllel nem keresi a kapcsolatot, és nem is kommunikálnak. Ez a sztrájkra vonatkozó jogszabályok szerint is problémás, mivel a kollektív munkaügyi vita tárgyalási kötelezettséget ír elő.

A Tüke busznál működő másik szakszervezet, a Független Demokratikus Szakszervezet (FDSZ) tisztségviselője, Hofekker Ferenc viszont nem ért egyet a sztrájkkal.

A SZAKSZ az állami tulajdonú Volánbusznál eredetileg 25 százalékos emelést követelt, de itt végül január 31-én, a megegyezés alapján, csak 17 százalékos béremelésre kerülhet  sor. Ráadásul az eredetileg a SZAKSZ által kívánt egyéves szerződés helyett végül a kormány hároméves bérfejlesztési terve alá kerültek oda az érdekképviseletek aláírásai. 

Az újabb sztrájkra a hónap végén, február 27–28-án kerülhet sor a helyi közlekedésben, de erről a február 9-én esedékes egyeztetési határnap után derülhet ki több információ – írja a Mérce.