Születésnapja alkalmából menesztették a budapesti baleseti központ főigazgatóját

2024.02.07. 18:06
A Népszava információi szerint minden előzmény nélkül, néhány nappal ezelőtt közölték Flóris Istvánnal, a Budapesti Manninger Jenő Baleseti Központ igazgatójával, hogy február 12-i hatállyal felmentik posztjáról. A felmentés oka, hogy a főigazgató akkor tölti be 65. éltévét.

A Népszava úgy tudja, Révész János országos kórházi főigazgató nemrég munkamegbeszélésre hívta a baleseti intézet vezetőjét, Flóris Istvánt. Révész – aki korábban azzal bízta meg Flórist, hogy segítsen újraszervezni a zalaegerszegi traumatológiai ellátást – a megbeszélésen gratulált neki a közelgő születésnapjához, majd hozzátette, hogy akkor egyben fel is mentik a vezetői posztjáról.

Úgy tudni, az intézményvezetését ideiglenesen az orvosigazgató veszi át, akit szabadságáról hívtak vissza a hirtelen váltás miatt.

A portál hangsúlyozza, ez ahhoz a decemberi kirúgási hullámhoz kapcsolódik, amikor a belügyminiszter mintegy kéttucatnyi vezetőt állított fel egyik napról a másikra. Pintér Sándor az év végi leváltások többségét azzal indokolta, hogy az érintettek elérték a nyugdíjkorhatárt.

A döntésről már a baleseti intézet munkatársait is tájékoztatták kedden, egy rendkívüli vezetői értekezleten. Egyikük úgy nyilatkozott, hogy nagyon meglepte a hír. Hozzátette, a sok intézményi átalakulással járó zűrzavaros idők után a dolgozók úgy érezték, a baleseti intézet „hajója révbe ért,” végre nyugodt körülmények között dolgozhatnak, azonban a főigazgató távozásával ez véget ér.

A Népszava érdeklődött az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) hivatalánál, hogy mi áll a leváltás hátterében, továbbá azt is megkérdezték, hogy ha általános szabállyá vált, hogy 65 év felett senki sem lehet intézményvezető, akkor a közeli napokban, hetekben még mely intézmények élén várható vezetőváltás.

Az OKFŐ egyelőre nem reagált a lap kérdéseire.