Jó lenne, ha a politikusok picit kevesebbet hazudnának, állítja a humorista, aki indul az EP-választáson

2024.02.07. 15:22
A Magyar Kétfarkú Kutya Párt színeiben indul az európai parlamenti választásokon Tóth Imre „Bruti”. A debreceni stand-upos humorista már nem kezdő a politika színpadán: korábban Zuglóban indult képviselőjelöltként, ahol egy évek óta csúfoskodó szemétdombot akart felújíttatni, de az önkormányzat elszállíttatta a kupacot. A 2022-es parlamenti választásokon is megmérettette magát, de most Brüsszel a cél.

„Nem vagyok politikus, megsértődöm, ha valaki annak titulál” – kezdte a beszélgetést Tóth Imre „Bruti”. A debreceni stand-upost a Magyar Kétfarkú Kutya Pártja kérte föl a politikai szerepvállalásra, amit ő barátságból el is vállalt. Mint mondta: a színpadot nem szeretné felváltani a nyakkendős politizálásra, mert nem vonzzák a milliós fizetések és a korrupciós pénzek sem. „Ez is egy poén!” – tette hozzá a humorista.

Bruti szerint pártjával viccesebb lenne az európai politika

Az MKKP vezetése tavaly kereste meg Tóth Imrét azzal, hogy bevállalná-e az európai parlamenti választásokat. „Persze – válaszoltam –, ilyet még úgysem csináltam”.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt szeretné az európai parlamenti választásokon elhozni az összes képviselői helyet. „De ha lenne több, még azt is akarjuk” – poénkodott Bruti, aki kissé meglepődne, ha az MKKP-lista negyedik helyén mandátumot szerezne az EP-be.

Lányos zavaromat azért legyőzném, és annyit biztosan tudnék tenni, mint a nyakkendős, rolexes, pradás és guccis képviselő urak és hölgyek. Garantálom, hogy viccesebb lenne az európai politika

– tette hozzá a debreceni humorista.

Ami pedig a magyar parlamentet illeti, szerinte kihalt a humor. „Uncsi már a gyurcsányozás és az orbánozás. Ennél azért többre vagyunk képesek” – jegyezte meg Tóth Imre „Bruti”. „Csak cinikus vihogás és rosszindulatú röhögés van a parlamenti patkó soraiban, szívből jövő nevetés és tisztelet már nincs a T. Házban” – tette hozzá.

Vagy úgy, ahogy Donald Trump, vagy ahogy a kétfarkú kutyák

Bruti szerint a magyar közélet olyan, mint a kétszersült: száraz és sótlan. „Magyarország kicsit jobb hely lenne, ha a politikusok megpróbálnának picivel kevesebbet hazudni. Van mozgástér bőven!” – tette hozzá nevetve.

Úgy véli, már az egész világon annyira eltorzult a politika, hogy az emberek szívéhez és értelméhez vagy csak szélsőségekkel lehet eljutni, ahogy azt például Donald Trump teszi, vagy ahogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) tevékenyen, viccesen. Trumpot már ismeri a világ, a kétfarkú kutyákat pedig meg fogja ismerni.

Szerintem a kutyapárt lehetőségeihez képest többet tett, mint a jelenlegi ellenzék, sőt, mint az összes magyar párt együttvéve

– állította a humorista. Hozzátette: „Mi A4-es plakátokon hirdetjük az akcióinkat, mert humorral könnyebb elérni az embereket, mint az óriásplakátokon. A nagy pártok üzenete 3 szóra korlátozódik, de olyan is lesz a közönség”.

Tóth Imre büszke arra, hogy az MKKP pozitív üzenetekkel áll elő, nem ócsárol senkit sem.

A párt a kampánypénzeit a Rózsa Sándor Népi KampánypénzTékozló Alapon keresztül igyekszik hasznosan felhasználni.

A kutyapárt például az egyik alapítványnak 500 ezer forintot adományozott, hogy sérült gyerekeket lovagoltassanak. Cserébe azt kérték a tulajdonostól, hogy népszerűsítse az MKKP-t.

Szemétdomb-felújítás és telefonálás élő adásban

Bruti közéleti múltja igencsak messzire nyúlik vissza. A debreceni stand-upos humorista a 2010-es évek közepén egy zuglói időközi választáson indult el képviselőjelöltként. A választási szlogen egyszerű volt:

Válasszatok meg, de nem megyek el Zuglóba, mert ha nem vagyok ott, nem tudok lopni.

Egyik jól sikerült kampányfogása az volt, amikor meghirdették a kerületben egy – évek óta elhagyatott – szemétdomb felújítását. „A kupacból kiszedtük volna az eltört üvegpalackokat, és újakat raktunk volna oda, a kidobott rongyos kanapét pedig kárpitoztuk volna. Sajnos a felújítás napján az önkormányzat elszállíttatta a többéves szemétdombot, amire addig ügyet sem vetettek” – számolt be édes-keserű politikai kalandjáról a humorista. A debreceni Tóth Imre „Bruti” Zuglóban az MKKP színeiben akkor 7 százalékot zsebelt be.

Ugyancsak emlékezetes alakítás volt a 2022-es országgyűlési választások előtti televíziós szereplése. A köztévé meghívta az MKKP-t egyik reggeli műsorába. „A poénkodást nem én kezdtem, hanem az MTV, amikor minden pártnak 5 percet biztosított a programjuk bemutatására” – nevette el magát a stand-upos, aki a televízióban programismertető helyett hosszú perceken keresztül telefonált a feleségével, megdicsérte a csinos műsorvezetőt, és odaszúrt a közrádiónak is, amiért kitiltották őt a Rádiókabaréból.