Orbán Viktor hamarosan bejelentést tesz a kegyelmi jogról szóló vitával kapcsolatban

2024.02.08. 15:25
Hamarosan bejelentést tesz a kegyelmi jogról szóló vitával kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök.

Nagy port kavart Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmi ügye, vagyis az, hogy szabadon bocsátotta a jogerősen elítélt egykori igazgatóhelyettest, aki segített főnökének eltussolni pedofilbotrányát.

Az Index is beszámolt arról, hogy a köztársasági elnök kegyelmet adott annak az elítéltnek, aki egy pedofilügyben érintett. Mint ismeretes, K. Endre helyettese volt annak az igazgatónak, aki a bicskei gyermekotthonban több kiskorú fiút abuzált regnálása idején. A beosztott próbált nyomást gyakorolni a gyerekekre, hogy vonják vissza vallomásaikat, és hamisan tanúskodjanak. Ezek okán K. Endrét kényszerítés minősített bűncselekményért jogerősen 3 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélték, mellékbüntetésként pedig öt évre eltiltották a foglalkozástól és közügyek gyakorlásától is.

A kegyelem pillanatában még kilenc hónap volt hátra a büntetéséből. Novák Katalin döntése hatalmas vihart kavart, az ügyben már többen megszólaltak, csütörtökön kora délután Orbán Viktor miniszterelnök is jelezte, hogy bejelentésre készül.