Törley Katalin: A pedagógusok bérrendezése nem megoldás a problémára

20240208- MG 0166
A Kétfarkú Kutya Párt inkább mozgalom, mint politikai párt, ezért döntött a Tanítanék Mozgalom a hozzájuk való csatlakozásról, közölte Törley Katalin az Index és az ATV közös műsorában. A korábbi pedagógus, aki a Kutyapárt EP-listájának második helyén szerepel, arról is beszélt, hogy Magyarországon már olyan súlyos a tanárhiány, hogy tantervtől függetlenül sem tudják a diákok megkapni ugyanazt a minőségű oktatást, mint a nyugat-európai társaik.

Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom alapítója elmondta, hogy számára azért is fontos lenne, hogy mandátumot szerezzen az EP-választáson a Kutyapárt színeiben, mert így például felszólalhatna a parlamentben, ahonnan jelen pillanatban úgy tudja, ki van tiltva.

A volt pedagógus, akit 2022-ben elbocsátottak a Kölcsey Gimnáziumból, mert polgári engedetlenségi mozgalmat szervezett, a béremelések kapcsán hangsúlyozta, hogy az sokaknak az aktuális nehézségeikre megoldást jelent, de a mértéke inkább csak az inflációt tudta ellensúlyozni, valódi reálbéremelésnek nem nevezhető.

Törley kiemelte, hogy Európa északi országaiban nem a bérrendezéssel kezdték az oktatás fejlesztését, hanem az oktatási autonómia bevezetésével. Ezzel azonnal jelentősen növekedtek az eredmények, így ha sikerül is Magyarországon rendezni a béreket, még nagyon sok feladat marad megoldatlanul.

A teljes interjú itt tekinthető meg:

Ha tetszett az adásunk, és még nem tették volna meg, akkor mindenképpen iratkozzanak fel az Index YouTube-csatornájára, hogy ne maradjanak le a további műsorainkról. Ha pedig inkább podcastként hallgatnák meg a Konkrétan Rónai Egonnal legújabb részét, ide kattintsanak:

(Borítókép: Törley Katalin. fotó: Németh Kata / Index)