Kiderült, mikor és hányszor üdülnek idén a magyarok

2024.02.08. 12:23
A magyarok több mint fele tervez nyaralást, még ha nem is foglalta le szállását. Idén a pihenni vágyók legalább egy napra elutaznak, a szállásadó portál közlése szerint mindössze az emberek 2 százaléka nem tervez utazást sem belföldre, sem külföldre.

Idén az üdülni vágyók több mint fele legalább két alkalommal utazik el minimum egy éjszakára a szallas.hu előfoglalási adatai alapján.

A szállásfoglaló portál közölte, hogy minden harmadik válaszadó már foglalt szállást, további 55 százalék pedig még nem foglalt, de tervez utazást.

Minden tizedik résztvevő még bizonytalan, és csupán kevesebb mint 2 százalék azoknak az aránya, akik azt mondták, 2024-ben nem utaznak. Az üdülni vágyók negyede legalább egyszer elutazik idén – ismertette a részleteket Kelemen Lili, a szallas.hu sajtószóvivője. Hozzátette:

a válaszadók 10 százaléka legalább három alkalommal foglal szállást 2024-ben, mintegy nyolc százalék pedig négyszer vagy annál többször.

A kutatás szerint a válaszadók kétharmadát az utazás tervezésében nem befolyásolja az időpont, míg negyedük kimondottan hosszú hétvégére vagy iskolai szünethez igazítja a legalább egyéjszakás kikapcsolódását.

Ugyanakkor a válaszadók 9 százaléka kimondottan kerüli a hosszú hétvégéket és iskolai szüneteket.

A felmérés résztvevői között a hosszú hétvégék közül az augusztus huszadikai a legnépszerűbb, amit a pünkösdi és a húsvéti időszakok követnek. Az ár és az ingyenes lemondás a legfontosabb kritérium a szálláskeresők számára – közölték.

Az utazók közel fele csak hazai úti célt választ, míg 44 százalék külföldre és belföldre egyaránt utazik idén, valamint 7,5 százalék pedig csak külföldi úti célok iránt érdeklődik.

Az apartmanok iránt a legnagyobb a kereslet a vakációt tervezők körében.

Az eddigi nyári előfoglalások alapján Siófok, Szeged és Hajdúszoboszló a legnépszerűbb, de a szezonhoz közeledve valószínűleg több balatoni település is felkerül majd a toplistára – mondta Kelemen Lili.

A nyári időszakra jelenleg belföldön fejenként 12 ezer forint a foglalások átlagára egy éjszakára.