Egy apát és kisgyerekét gázolt halálra egy mobilozó teherautó-sofőr Kispesten

2024.02.09. 21:01
Az ügyészség fogházbüntetést és a járművezetéstől való eltiltást indítványozott annak a sofőrnek az ügyében, aki 2022 szeptemberében a zebrán gázolt el egy apát és fiát.

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy 31 éves férfival szemben, aki 2022 szeptemberében a XIX. kerületben gondatlanságból nem vette észre a zebrán átkelő apát és gyermekét, ezért teherautóval elgázolta őket. A balesetben a férfi és a gyermek is életét vesztette – közölte az ügyészség.

A vádirat szerint a teherautóra rámpatükör is volt szerelve annak érdekében, hogy a jármű előtti holttér is belátható legyen. A baleset helyszínén – a Kossuth tér és Szabó Ervin utca kereszteződésében – a járművek forgalmi okok miatt feltorlódtak.

A kereszteződéshez érve a teherautó vezetője a belső forgalmi sávban úgy állt meg, hogy a jármű elejével ráhajtott a zebrára, ezáltal a gyalogosok átkelését akadályozta.

Ennélfogva volt olyan gyalogos, aki az áthaladás érdekében hátulról, és volt, aki – a zebráról letérni kényszerülve – elölről kerülte meg a járművet. A gyalogos-átkelőhely előtt a járdán, kiskorú gyermeke kezét fogva várakozott egy édesapa, majd amikor látták, hogy a járművek állnak, több gyalogossal együtt ők is leléptek a zebrára.

Az édesapa gyermekével futva próbált kitérni

Közben a várakozó autók előtt megindult a forgalom. A teherautó melletti külső forgalmi sávban álló gépkocsi vezetője azonban észlelte a zebrán átkelő gyalogosokat, és számukra elsőbbséget biztosított. Az édesapa a gyermekével elölről akarta megkerülni a zebrán álló vádlotti járművet, amely ekkor még állt – írta az ugyeszseg.hu

A 31 éves sofőr tudta azt, hogy a tehergépkocsival a zebrán áll, ennek ellenére a gyalogos-forgalmat nem kísérte figyelemmel. helyettE többször is a kezében tartott mobiltelefonjára pillantott.

Amikor felnézett, és azt látta, hogy megindult előtte a forgalom, nem nézett körül, és a rámpatükörbe sem tekintett bele azért, hogy a tehergépkocsi eleje előtti területet ellenőrizze. A férfi a telefonját a kezében tartva elindult, és emiatt – a tőle elvárható figyelmet és körültekintést elmulasztva – nem észlelte a teherautót elölről kikerülő gyalogosokat.

Az édesapa észlelte, hogy a teherautó elindult, ezért a gyermekével együtt, futva próbált kitérni előle, a vádlott azonban akkor már 16-19 km/h sebességre felgyorsulva, a jármű elejével elgázolta őket.

Az apa és kisfia a baleset következtében a helyszínen életüket vesztették.

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség a tehergépkocsi vezetőjét halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja, és vele szemben végrehajtandó fogházbüntetés kiszabását, valamint járművezetéstől eltiltást indítványozott a vádiratban.