Tombol az influenza, országszerte egyre több gyermek kerül kórházba

2024.02.13. 11:49
Egyre több gyermekosztályon van telt ház az influenza rapid terjedése miatt. Akadnak iskolák, ahol a diákok egyharmada beteg, ami az orvosok szerint azért van, mert a légúti fertőzésből való felgyógyulás minimum egy hetet vesz igénybe.

Egy győrteleki háziorvos meglátása szerint minden évben január második felében köszönt be az a négyhetes periódus, amikor a járványidőszak a csúcson van. Hozzátette, a mostani enyhe időjárás csak olaj a tűzre, ugyanis ez kedvez a vírusok terjedésének” – nyilatkozta Varga Sándor az ATV-nek.

A pécsi gyermekklinika is telt házról jelentett, oda torokfájás, orrfolyás, láz és hasonló, légúti fertőzésre utaló tünetekkel jelentkeznek a gyerekek. A kórház gyermektüdőgyógyásza úgy fogalmazott:

rengeteg betegünk van, jelenleg is az osztályunk tele van, minden kórteremben, minden ágyon fekszenek betegek. Igazából ebben az időszakban a vírusinfekciók száma, nemcsak az influenza, hanem az egyéb légúti vírusfertőzések száma is magas számot mutat.

A múlt hét adatai szerint csaknem 50 ezren fordultak orvoshoz felső légúti megbetegedések miatt. 

Az orvosok véleménye szerint a betegségek tüneteit biztosan enyhítik a megelőző oltások, legjobb esetben pedig teljesen segítik elkerülni azokat. 

Az orvosok szerint a betegek döntő többsége megússza szövődmények nélkül a fertőzést, de az eddigi tapasztalatok alapján egy hét kell a teljes gyógyuláshoz.