Borzalmas állapotban vannak a magyar utak, konkrét adatokat is közölt egy szakértő

2024.02.18. 10:40
Minden autós számára nyilvánvaló, hogy igazán lenne mit javítani a magyar utakon. Az viszont sokak számára meglepő lehet, hogy a közutak felét teljesen fel kellene újítani, mivel akadnak útszakaszok, ahol már teljesen kikopott az aszfalt. Az úthibák nemcsak a vezetés élményét rontják, hanem a járműben is jelentős károkat okoznak.

Nagy László közlekedési szakember nyilatkozott az ATV-nek, aki részletesebben beszámolt a magyar közutak állapotáról. Elmondása szerint a 6-os út egyes szakaszai Baranya és Somogy vármegyékben kiemelkedően szörnyű állapotban vannak.

Szigetvár és Barcs között rengeteg figyelmeztető táblával lehet találkozni az út szélén, amelyek az aszfalt felgyűrődését jelzik az autósok számára, melyek akár 10-15 centiméter magasak is lehetnek

– mondta. Elmondása szerint könnyebb, és olcsóbb is kirakni egy sebességkorlátozó táblát, sem mint kijavítani az utakat.

A legnagyobb problémát viszont az jelenti a szakember szerint, hogy baleset esetén könnyedén ráhúzzák az illetékesek, hogy nem az útviszonyoknak megfelelően vezetett az adott sofőr, így az ő hibája.

Az autószerelők is háborognak

Egy autószerelő szerint Magyarországon jóval többet kell költeni a rossz utak miatt az autók szervizelésére, mint tőlünk nyugatabbra.

Nálunk jobban kopnak a futóművek alkatrészei, plusz ha nagy gödröt fognak ki az autóval, akkor törés, szakadás is előfordulhat a futóművön

– fogalmazott egy szakember. Kiemelte, számításai szerint ma Magyarországon 35 ezer kilométernyi közutat fel kellene újítani.