Nem azt az eredményt kapta Orbán Viktor, amire számított

GettyImages-1863835769
2024.02.21. 18:27
A lehetséges államfőjelöltekről készített közvélemény-kutatások nem azt az eredményt hozták, amit a miniszterelnök várt. Az Index úgy tudja, a kormányfő egyik miniszterét sem szeretné beáldozni a Sándor-palota kedvéért: fontosabbnak tartja az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, valamint a magyar hadiipari fejlesztéseket. Tovább tart tehát az államfőjelölt-casting.

Az Index értesülései szerint a lehetséges köztársaságielnök-jelöltekről készített közvélemény-kutatás eredménye nem támasztja alá Orbán Viktor terveit és elképzeléseit.

Mint megtudtuk: a kormányfő nem azt az eredményt kapta a kutatásokból, amit korábban remélt, így tovább tart az elnöki casting.

A kormányfőnek nincs túl sok ideje, hiszen a jövő héten kezdődik a parlament tavaszi ülésszaka, és a kabinetben is szeretnék minél hamarabb lezárni a kínos bicskei pedofilügyet.

Orbán Viktor nem akarja beáldozni minisztereit

Ahogy arról korábban beszámoltunk, négy jelölt ismertségéről és népszerűségéről szondáztatták a lakosságot az elmúlt héten: a kormány két tagját, Navracsics Tibor és Szalay-Bobrovniczky Kristóf minisztereket, Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát, valamint Maróth Miklós orientalista professzort.

Úgy tudjuk, Navracsics Tibor ismertsége és elfogadottsága az utóbbi időben látványosan javult, de a miniszterelnök nem szeretné, ha a brüsszeli körökkel is jó kapcsolatot ápoló egykori uniós biztos lekerülne a pályáról.

Orbán Viktor számít a közigazgatási és területfejlesztési miniszterre, hogy aktívan is részt vesz a Budapest és Brüsszel közötti vitás ügyek rendezésében.

Ráadásul 2024 júliusától  fél évre  Magyarország adja az Európai Unió soros elnökségét. Kormányközeli forrásaink szerint a magyar kormányfő komolyabb uniós eredményeket szeretne elérni a 2024 végéig tartó elnökség alatt, és ebben a munkában Navracsics Tibornak is oroszlánrésze lesz majd.

A hadügyminiszternek is őrhelyén kell maradnia 

Mint arról beszámoltunk, pénteken érkezik Budapestre a svéd miniszterelnök, Ulf Kristersson, hogy Svédország NATO-tagságáról tárgyaljon a magyar kormányfővel, és tető alá hozzanak egy hadiipari üzletet, amiről már régóta zajlanak az egyeztetések. Orbán Viktor a hadügyminiszterét sem szeretné a Sándor-palotába küldeni. Úgy tudjuk,

a kormányfő fontosabbnak tartja, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf tovább menedzselje a már megindított hadiipari fejlesztéseket, valamint a készülő Gripen-üzletet. 

Ahogy arról az Index korábban beszámolt, az év első felében intenzív tárgyalássorozat folyt a svéd és a magyar kormány között. Svédország NATO-csatlakozásának magyarországi ratifikálása mellett egy nagy volumenű katonai és hadiipari szerződés is születőben van.

Egy váratlan húzásra készülnek a miniszterelnöktől

Az utóbbi napokban nem volt túl nagy mozgás a Miniszterelnökségnek otthont adó Karmelita kolostorban – értesült az Index. A kormányfőnek nem voltak személyes egyeztetései potenciális jelöltekkel. Értesüléseink szerint a Miniszterelnökség megbízásából több fókuszcsoportot is szerveztek, hogy így is teszteljék az újabb és újabb lehetséges jelöltek neveit.

A Karmelitából származó információink szerint Orbán Viktor egy váratlan húzásra készül.

Forrásaink szerint a kormányfő inkább a megérzéseire támaszkodik, mint a különböző közvélemény-kutatásokra vagy tanácsadói jelentésekre. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a kormánytagokat erősen frusztrálja, hogy három köztársasági elnökükből – Schmitt Pál, Áder János és Novák Katalin – kettőnek le kellett mondania. A következő államfőjelöltnek támadhatatlannak és kikezdhetetlennek kell lennie.

(Borítókép: Orbán Viktor 2023. december 21-én. Fotó: Stiller Ákos / Bloomberg / Getty Images Hungary)