Bejelentették, kik szólalnak fel az összellenzéki tüntetésen

2024.02.21. 12:57
A DK bejelentette a február 25-i összellenzéki tüntetés felszólalóinak névsorát. Az ellenzék vezető politikusai mellett Iványi Gábor lelkész is beszédet mond a négy ellenzéki párt közös demonstrációján a Parlament előtt 15 órától.

A DK közleményében úgy fogalmaz, a tüntetés „a közvetlen köztársaságielnök-választás mellett és az orbáni pedofilhálózat ellen szerveződött”.

A Demokratikus Koalíció részéről Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, európai parlamenti képviselő, a Momentum részéről Bedő Dávid országgyűlési képviselő, az MSZP részéről Kunhalmi Ágnes társelnök, a Párbeszéd – Zöldek részéről Szabó Tímea ügyvezető társelnök, a főváros képviseletében pedig Karácsony Gergely főpolgármester is felszólal a rendezvényen.

Az Indexen írtunk róla, hogy a 2022-es ellenzéki összefogás pártjai közvetlen államfőválasztást szorgalmaznak, továbbá parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezték az elnöki kegyelem gyakorlatával kapcsolatban.

A pártoknak nem lesz közös jelöltje, a Momentum és a DK jelezte, hogy nem vesznek részt a köztársasági elnök jelölésének parlamenti folyamatában.

Ezzel szemben a Párbeszéd – Zöldek és az LMP élt a jelölés lehetőségével, előbbi Kaltenbach Jenő jogtudóst, egyetemi oktatót, utóbbi Hack Péter jogtudóst, egyetemi oktatót ajánlja új köztársasági elnöknek, akivel lapunk is interjút készített, amely ide kattintva érhető el.

Mivel a hivatalos jelöléshez negyven országgyűlési képviselő aláírására lenne szükség, jelen állás szerint nem lesz ellenzéki jelölt.