Megszólalt Sulyok Tamás az államfőjelölésről

DBZOL20210625008
2024.02.22. 21:35
Sulyok Tamást jelöli a Fidesz–KDNP a kegyelmi botrány után lemondó Novák Katalin köztársasági elnök helyére. A jelenleg az Alkotmánybíróság elnöki posztját ellátó jogász közleményt adott ki a bejelentést követően.

„Az Alkotmánybíróság elnökeként ért a megtisztelő jelölés az államfői hivatal betöltésére. Ahogyan jogászként, úgy köztársasági elnökként is elsősorban a jog alapvető értékeit szem előtt tartva tudom a köz javát szolgálni és a nemzet egységét kifejezni” – írja Sulyok Tamás.

A köztársaságielnök-jelölést tisztelettel megköszönöm, a jelöltséget elfogadom

– áll a közleményben.

Péntekre soron kívüli hátbizottsági ülést hívott össze Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, amiből az is következhet, hogy a jövő hét második felében egy rendkívüli ülésen, vagy a március 4-i rendes parlamenti ülésnapon megválaszthatják a kormánypártok államfőjelöltjét, Sulyok Tamás alkotmánybírósági elnököt – vette észre a HVG a frakcióvezető indítványát, melyet Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének nyújtott be.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke már a február 17-i évértékelőjén is elmondta, azt kérte a kormánypártoktól, hogy „az átmeneti időszakot szorítsuk minimálisra, ahogy az egy nagy és erős kormányzó párthoz illik”. A menetrend pedig felgyorsítható, most, hogy már megvan a kormánypártok jelöltje.

A Sulyok Tamásról szóló portrénk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke a Magyar Jogász Egylet „Értékek és intézmények a tízéves alaptörvényben” című konferenciáján a Kúria dísztermében 2021. június 25-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)