Jelentősen drágul a fagylalt idén

2024.02.23. 16:13
Emelkedik a fagylalt ára, a cukrászdák közölték, hogy az infláció miatt kell ismét emelni áraikon. Hozzátették, habár várhatóan a süteményeik nem drágulnak, a fagyi árába kénytelenek beépíteni a pluszköltségeket.

Tavalyhoz képest idén is drágább lesz a fagylalt, a cukrászdák vezetői szerint körülbelül 10 százalékos áremelkedés várható – tudta meg a Kisalföld.

A cukrászok kifejtették, idén jelentősen megemelkedett a vaj, a tej és a csokoládé ára, valamint a rezsiköltségek is elszabadultak. Hozzátették, az infláció miatt a dolgozók bérét is szeretnék emelni. A pluszköltségek miatt várhatóan 

idén nyáron 600-650 forintba kerül egy gombóc fagylalt.

„Van egy mondás, miszerint a cukorkakereskedők válságban is jól élnek, mert kell a boldogsághormon az embereknek. Bár a törzsvendégeink visszajárnak, már nem naponta, csak hetente egyszer, és akkor sem három gombóc fagylaltot vesznek, csak egyet vagy kettőt. Szeretnénk számukra valami kedvezményt adni, erről még ötletelünk. Számítok forgalomcsökkenésre, de bízom benne, hogy a hamarosan negyvenedik évét betöltő kávéház sikeresen veszi a nehézségeket is”  – fogalmazott Bint Dóra, a győri Bécsi kávéház tulajdonosa.

Egy másik győri cukrászda, az Édes’N tulajdonosa elmondta, bíznak benne, hogy

a fagyival ellentétben a süteményeik árán nem kell drasztikusan változtatni.

Egy másik cukrász, Tukovics Antal arról beszélt, hogy drágult a liszt, a tej, az olaj és egyéb szükséges alapanyagok, viszont a sütemények, torták árában ezt nem tudják érvényesíteni, mert elvesztenék a vásárlókat.

A mosonmagyaróvári cukrászmester szerint a járvány előtti időkhöz képest 60–70 százalékkal esett vissza a forgalom, ezért két műhely helyett egyben dolgozik, ma már csak két munkatárssal.