Elárulták a bírák, mit gondolnak a kegyelmi üggyel kapcsolatban felfüggesztett kúriai lap ügyéről

2024.02.24. 07:51
A héten vizsgálatot rendeltek el a Kúriai Döntések című folyóiratnál, és elrendelték a folyóirat szerkesztésének és kiadásának felfüggesztését is, amíg nem derül ki, hogy kerülhetett bele a lapba a kegyelmi botrányt kirobbantó határozat. Pénteken ezzel kapcsolatban a Magyar Bírói Egyesület (MABIE) levélben fordult a Kúria elnökéhez, amelyben azt a kérésüket fejezték ki, hogy a folyóirat szerkesztésének és kiadásának felfüggesztése okáról és céljáról minél előbb tájékoztassa a bírákat és a közvéleményt.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Kúriai Döntések című folyóiratnál vizsgálatot rendeltek el, és felfüggesztették a kiadást, amíg ki nem derül, hogyan kerülhetett bele a lapba a kegyelmi botrányt kirobbantó határozat.

A hivatalos közlés szerint addig nem is folytatják a lapkiadást, amíg ki nem derül, hogy hogyan kerülhetett K. Endre kegyelmi ügye a folyóiratba.

Pénteken a Magyar Bírói Egyesület (MABIE) kérdést intézett a Kúria elnökéhez.

A MABIE levélben fordult a Kúria elnökéhez, amelyben a sajtótermékekben és a Kúria honlapján megjelent, a Kúriai Döntések Bírósági Határozatok kiadásának felfüggesztéséről szóló híradások kapcsán mélységes aggodalmát fejezte ki

– írják a weboldalukon. Hozzátették azt is, hogy a folyóirat megjelenésének felfüggesztése és a vizsgálat elrendelése a bírák számára a bírói függetlenséget érintő támadásnak tűnik, amely

„minden bíró számára a jövőbeni döntések tekintetében dermesztő hatással bírhat.”

A MABIE emiatt kérte a Kúria elnökét, hogy a vizsgálat elrendelésének, a folyóirat szerkesztésének és kiadásának felfüggesztése okáról és céljáról minél előbb tájékoztassa a bírákat és a közvéleményt.

Mint ismert, Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott K. Endrének, egy elítélt pedofil bűnöző bűntársának, amiről elsőként egy olvasói levél alapján utánajárva a 444.hu írt.

Az ügy hatalmas közfelháborodást váltott ki, nyolc nappal később pedig Novák Katalin köztársasági elnök és a döntését ellenjegyző Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter is lemondott, majd a kegyelmi botrányban szintén érintett Balog Zoltán is lemondott a zsinati elnöki tisztségéről, de a püspöki tisztéről nem.