A PDSZ hat pontban foglalta össze, milyen azonnali lépésekre van szükség a gyermekvédelemben

2024.02.25. 12:50
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a kegyelmi botrány kirobbanása után közleményt adott ki, a pénteki országos választmányi ülésen pedig hat pontot fogadott el arról, hogy milyen azonnal lépésekre van szükség a gyerekek védelme érdekében.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a 2024. február 23-ai országos választmányi ülésén elfogadott hat pontot arról, hogy az oktatás területén milyen azonnali lépésekre van szükség a gyermekek védelmében.

A PDSZ hat pontja:

  1. Hathatós lépéseket kell tenni a szakemberhiány csökkentésére: ilyenek a béremelés, a juttatások, a munkaterhek csökkentése – ez a pedagógusokra is értendő, mert a jelenlegi helyzetben sok esetben nincs lehetőségük felismerni a gyermek magatartásában a változásokat, mivel gyakran kerülnek helyettesítés miatt olyan osztályba, gyermekcsoportba, ahol a gyermekeket nem vagy kevésbé ismerik. Szakemberhiánnyal és túlterheléssel a bajokra figyelmeztető jelek alig vehetők észre. A pedagógus és a gyermek között nem alakulhat ki olyan bizalmi kapcsolat, ami alapfeltétele annak, hogy időben beavatkozás történjen.
  2. A közoktatási intézménye, a gyermekvédelem, a gyámügy szoros együttműködésére van szükség: épüljön ki jelzőrendszer! A gyámügyi intézkedések, ezen belül a legsúlyosabb, a kiemelés előtt hallgassák meg a gyermekeket, tanulókat nevelő-oktató pedagógusokat, legyen kötelező az óvoda, iskola bevonása a helyzet feltárásába és a döntés-előkészítésbe!
  3. Legyen forrás az átmeneti elhelyezést nyújtó nevelőotthonok, a nevelőszülői hálózat korszerűsítésére, a nevelőszülők továbbképzésére, megfelelő számú pszichológus, segítők és gyermekvédelmi szakemberek, szociális munkások álláshelyeinek létesítésére és normális megélhetést biztosító, a pályát vonzóvá tevő bérekre!
  4. Tegyen a kormány lépéseket a gyermekszegénység ellen, a gyermekjólét és a gyermekek családban tartásának érdekében (például ne legyen a családból történő kiemelés az óvodai, iskolai mulasztás szankciója)!
  5. Javasoljuk azoknak a jogszabályi rendelkezéseknek hatályon kívül helyezését, amelyek megakadályozzák azt, hogy külső szervezetek, NGO-k, szakemberek tájékoztatást, foglalkozásokat tartsanak a közoktatási intézményekben, valamint azokat a törvényi előírásokat, amelyek alapján emiatt igazgatókat akár egy év múlva is szankcionálhatnak.
  6. Javasoljuk a tankötelezettségi korhatár felemelését a 18. életévre.

Mint írják, 2010 óta a gyermekvédelem intézményrendszere az oktatással együtt döbbenetes helyzetbe került, és a PDSZ szerint ezért a kormány, de elsősorban a kormányfő a felelős.

Kegyelmi ügy

Mint ismert, Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott K. Endrének, egy elítélt pedofil bűnöző bűntársának, amiről elsőként egy olvasói levél alapján utánajárva a 444.hu írt. 

K. Endre helyettese volt annak az igazgatónak, aki a bicskei gyermekotthonban több kiskorú fiút bántalmazott regnálása idején. A beosztott próbált nyomást gyakorolni a gyerekekre, hogy vonják vissza vallomásaikat, és hamisan tanúskodjanak.

Ezek okán K. Endrét kényszerítés minősített bűncselekményért jogerősen 3 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélték, mellékbüntetésként pedig öt évre eltiltották a foglalkozástól és a közügyek gyakorlásától is. Novák Katalin Ferenc pápa látogatására hivatkozva adott kegyelmet az elítéltnek. 

Lemondások és alkotmánymódosítás

A köztársasági elnök döntése hatalmas vihart kavart, az ügyben többen megszólaltak, és sokan a lemondását követelték, Orbán Viktor miniszterelnök alkotmánymódosítást nyújtott be.

Nyolc nappal később végül Novák Katalin, valamint a döntését ellenjegyző Varga Judit volt igazságügyi miniszter is benyújtotta lemondását, majd a kegyelmi botrányban szintén érintett Balog Zoltán is lemondott a zsinati elnöki tisztségéről, de a püspöki tisztéről nem.

Új gyermekvédelmi rendszer

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője új gyermekvédelmi rendszer kialakításának igényét fogalmazta meg a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Mint mondta, szerinte tiszta, világos szabályokra és felügyeletre van szükség.

Kocsis Máté arról is beszélt, hogy „körülbelül húsz törvény módosítására tesznek javaslatot a gyermekvédelmi törvénycsomagban”. Ezek közül kiemelte, hogy tovább szigorodnak a pedofil bűncselekményekre vonatkozó büntetési tételek, és áttekintik az eltussolásban segédkezők büntetésének súlyosbítási lehetőségeit.