Lefejezték és ellopták Radnóti Miklós szobrát

2024.02.25. 06:09
Ellopták Pannonhalmáról Radnóti Miklós szobrát, amelyet 1983-ban Meszlényi János bronzlemezekből készített - tájékoztatott a város polgármestere szombaton.

Vas Gábor közlése szerint kora délután kapott értesítést arról, hogy a költő szobra eltűnt. Egy látogató jelezte a Tourinform irodájában, hogy járt az emlékhelynél, amelyet ismeretlenek megrongáltak.

A polgármester – aki azonnal a helyszínre ment – sokkolónak nevezte a látottakat: a fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették, és a nyakrésznél eltörték, a fejet ott hagyták.A szobor nagyságrendileg húsz kilogramm lehetett – mondta a városvezető az MTI híradása szerint.

Az emlékművet 1983-ban, a valamikori Wienerberger téglagyár területén állították fel annak emlékére, hogy a munkaszolgálatra hurcolt Radnóti Miklós a halála előtt ott töltötte utolsó éjszakáját 1944 novemberében.

A polgármester elmondta, hogy a terület jelenleg egy magánbefektető tulajdonában van, ipari területnek minősül, és a tulajdonosa az állagmegóvás és a lopások miatt bekerítette azt.

Hozzátette, hogy az emlékművet csak úgy tudták látogatni az érdeklődők, ha a kerítés kapujának kulcsát elkérték a Tourinform-irodából.

Vas Gábor közlése szerint a közelmúltban indult egyeztetés a tulajdonossal arról, hogy az emlékművet áthelyezzék.

Az elképzelések szerint a betonelemekből álló kerítést megbontva az emlékmű a kerítéssel egy vonalba került volna, hogy mindenki számára látható legyen. Ahhoz ragaszkodtak, hogy az emlékmű a valamikori téglagyár területén maradjon – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy az ügyben a feljelentés megtörtént.