A veszettség miatt vakcináznak Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye egész területén

2024.02.26. 05:59
Az országos főállatorvos soron kívüli vakcinázást rendelt el, mert továbbra is nagy a veszélye a veszettség terjedésének az ukrán határ közelében. Milotán például egy veszett macska támadt emberre.

Kívülről akár egy csokipraliné, de a lényeg alatta található – így néz ki a csalétekbe rejtett kapszula, amit ha a róka elfogyaszt, védetté válik a veszettségtől. A védőanyag kijuttatásához kisrepülőgépeket rakodnak meg a szakemberek, hogy azokat végül kiszórják az erdős, ligetes területekre. A rókákat minden év őszén és tavaszán vakcinázzák, erre most hétvégén a súlyos helyzet miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében soron kívül volt szükség.

Repülőgépről kerül kiszórásra az úgynevezett csalétek, ami olyan vakcinát tartalmaz, ami a rókákban immunitást hoz létre a vírus ellen

– nyilatkozta az RTL Híradójának Pásztor Szabolcs országos főállatorvos.

Januárban történt a legsúlyosabb eset, akkor Milotán emberre támadt egy veszett macska, a Nébih pedig már 8 állatnál mutatta ki a betegség jelenlétét. Azt, hogy mennyire magas is ez a szám, jól mutatja, hogy 2017 és 2022 között egyetlen esetet sem regisztráltak Magyarországon. A veszett állatok megszaporodása a háborúval van összefüggésben.

Az ukrajnai határ mentén nem sikerült végrehajtania az ukrán hatóságnak azt a veszettségmentesítő programot, amelyre korábban minden évben sor került. Így sajnos a fertőzött vadállományról Magyarországra is átjutott a vírus. 2022 óta már 30 esetet állapított meg az állategészségügyi hatóság

– mondta Pásztor Szabolcs.

A veszettség egyértelmű tünetei lehetnek a zavartság, de gyanúsan szelíd viselkedés, ezért ne tévesszen meg senkit, ha így közelít hozzá egy róka, mert ezek után következhet be a hirtelen, akár végzetes harapás. A fertőzés emberre és bármilyen emlős állatra halálos is lehet. A szakemberek hangsúlyozzák:

Minden évben kötelező a kutyák beoltása a vírus ellen, de a jelenlegi magas kockázat miatt erősen javasolják a házimacskák vakcinázását is.