Bántalmazó kapcsolat miatt követhetett el öngyilkosságot a Bánkitó Fesztivál fotósa

2024.02.29. 13:28

„A férfi alázta, és a legdurvább az volt, hogy el is hitte magáról, hogy a fiúnak igaza van. Teljesen magára maradt, annyira szégyellte ezt a kapcsolatot, hogy nem beszélt róla senkinek” – mondta Takács Krisztina lánya kapcsolatáról a 444-nek.

A Bánkitó Fesztivál fotósa, Bertók Krisztina édesanyja többek között arról is beszélt, hogy

  • A rendőrség nem adta ki az anyagot a lányáról, ezért ügyvédi segítséget kaptak, és ekkor szembesült azzal, hogy nem hívták be a lánya barátját, azt az embert, akivel Bertók Krisztina utoljára beszélt, utoljára látta élve, és akivel a tragédia előtt összeveszett. Mint mondja, „furcsa, hogy egy pár úgy összeveszik, hogy az egyikőjük megöli magát, a másikuknak meg nincs gyomoridege, hanem beül valahova enni”.
  • Eleinte a lánya nagyon sok jó dolgot mesélt a párjáról, de egy alkalommal a fiú szétvert egy poharat, és akkor azt javasolta lányának, hogy ne maradjanak együtt, mivel ha egy ember ilyen indulatos, akkor előbb-utóbb őt is bántani fogja. Később a másik lánya is kérlelte Bertók Krisztinát, hogy szakítsanak, de hiába, a fiú mindig meg tudta győzni.
  • Lánya a kapcsolata előtt mindig ki tudott állni magáért és másokért is, nem ment el szó nélkül a bántalmazás mellett, de ez a fiú „annyira leépítette, hogy nem ismertek rá”. A lánya végül annyira szégyellte a kapcsolatot, hogy nem beszélt róla senkinek.
  • Bár nem volt diagnózisa, de szerinte lánya depressziós volt, és ugyan Bertók Krisztina tudta, kihez kellene fordulni, de valamiért nem bírta ezt megtenni. Azt is elmondta, hogy az orvosi leletek között, amikor megvizsgálták, ott volt, hogy stressz-kardiomiopátia (megtört szív szindróma).
  • Öngyilkosságról lánya neki nem beszélt, csak egyszer említette a testvérének, hogy gondolt már rá. Mint mondta, Bertók Krisztina „annyira össze lett törve, hogy nem látta a valóságos önmagát”.
  • Lánya barátjával akkor találkozott, amikor Krisztina kómában volt. „Egy könnycseppet nem láttam rajta, semmit, csak nézett.”
  • Elmondta, hogy a fiú korábban összetörte lánya lakását, és akkor húga és annak párja átmentek, hogy elzavarják onnan, de a lány nem engedte be őket. A húga szerint kisebb szorításnyomok látszódtak Krisztina nyakán és a kezén, valamint a combján dagadt, vörös nyomok voltak, amiről később fotó is készült.
  • A fotót a húga átküldte a rendőrségnek, és próbálta rávenni Krisztinát, hogy menjenek a rendőrségre, de Kriszti azt mondta, hogy ő is védte magát, és bántotta a fiút.
  • Mint mondja, mióta megtörtént a tragédia, nagyon sokat olvasott arról, hogy ő hogyan járult ahhoz hozzá, hogy Krisztina ilyen emberhez tudjon kötődni.
  • Minderről azért szeretett volna beszélni, hogy akik hasonló helyzetben vannak, önmagukat válasszák. „Vannak lehetőségek, kérjenek segítséget, és kapaszkodjanak ki ebből, mert nem véletlenül hívják azokat az embereket túlélőnek, akik ebből kiszállnak.”
  • A rendőrség nem végzett helyszíni szemlét a lánya lakásában, mivel a kórházban halt meg, ugyanakkor a családnak külső segítséggel sikerült feltörnie a lány számítógépét. Ott az alábbi feljegyzéseket találták Krisztinától: „A barátaimnak sem merek arról mesélni, hogy milyen valójában ez a kapcsolat, mert szégyellem, nem tudok tőle szabadulni, nincs ilyen opció, folyton vissza akarok menni, már tudom, hogy kellene a segítség, lehet, nehezen, de más rá tudna venni, komolyan, hogy lehet olyannal, aki megaláz.”

A 444 megkereste Bertók Krisztina volt párját, aki tagadta, hogy bántalmazta volna a lányt, bár azt elismerte, hogy voltak konfliktusaik. Hozzátette, hogy barátnője tényleg volt bántalmazás áldozata, de ennek elkövetője nem ő volt, hanem más férfiak és családtagok. Elmondta továbbá, hogy az őt vádoló édesanya elhanyagolta és érzelmileg bántalmazta lányát.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy van felelőssége, és hogy nem tudott az az ember lenni, aki megmenthette volna a lányt.

Bertók Krisztina 2023-ban, 25 évesen vetett véget életének. A lány akkor már két éve dolgozott a Bánkitó Fesztivál csapatában fotósként. A fotózást autodidakta módon tanulta, és hamar kitűnt egyedi látásmódja miatt. 

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található:  http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.