Beidézték és rabosították a badacsonytomaji városháza több dolgozóját

2024.03.01. 14:50
A badacsonytomaji városháza tucatnyi dolgozóját hallgatta ki és rabosította a NAV. A vád szerint az alkalmazottak ellopták a hajdani Tátika étterem felújítására nyert uniós pénzt.

A NAV gyanúsítottként idézte be kihallgatásra a badacsonytomaji önkormányzat alkalmazottainak nagy részét, majd a tucatnyi dolgozót rögtön rabosítottak is – tudta meg a 24.hu.

Badacsonytomaj korábbi alpolgármestere, Hartai Béla elmondta, az alkalmazottakat a tóparti sétányon álló műemléképület, a Tátika felújítására elnyert uniós támogatás szabálytalan felhasználása miatt indult vizsgálat keretében hallgatták ki.

Mint arról az Index is írt, februárban zárta le a nyomozás a badacsonytomaji turisztikai fejlesztési támogatásokkal kapcsolatban az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), amely pénzmegvonásra és büntetőjogi felelősség megállapítására tett javaslatot.

Az ügyben még 2020-ban indult nyomozásjelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával.

Badacsonytomaj 2018-ban, az előző önkormányzati ciklusban kapott pénzt arra, hogy az egykori Tátika étterem 60-as évekből származó, nemrégiben műemlékké nyilvánított betonépületét és a környező tóparti sétányt felújítsa.

A pályázati kiírás szerint a fejlesztéssel 2020 őszére kellett volna elkészülni, csakhogy a munkálatok annyira megcsúsztak, hogy még a 2022-es év elején is csak a bontási feladatoknál tartott a beruházás, majd pedig le is állt.

Krisztin N. László
Krisztin N. László
Fotó: Krisztin N. László / Facebook

A 2020-as határozat 6 millió forintos pénzbüntetést szabott ki az önkormányzatra, ugyanis Krisztin N. László polgármester a pályázati pénzből a település jegyzőjének és több városházi alkalmazottnak milliós nagyságrendű összegeket fizetett ki projektmenedzsment címén, miközben a beruházásnak már volt saját projektmenedzsercége.