Orbán Viktor és Novák Katalin is jól járt, ennyivel nőttek a politikusok fizetései

2024.03.01. 21:32
Az átlagjövedelem emelkedésével a politikusok fizetései is nőnek március 1-től. Az RTL Híradó kiszámolta, pontosan mennyit fognak keresni a képviselők, illetve mennyit a miniszterelnök, a házelnök és a köztársasági elnök.

A közjogi méltóságok és politikusok juttatásait 2018-ban igazították az átlagkeresethez, vagyis utóbbi emelkedésével automatikusan nő az ezeket a tisztségeket betöltők fizetése is.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közölte, hogy tavaly 589 ezer forint volt az átlagkereset. Mivel a képviselők a mindenkori átlagjövedelem háromszorosát kapják, így ők március 1-től 1 millió 762 ezer forintot keresnek – 220 ezer forinttal többet, mint eddig – ismertette az RTL Híradó.

A kormány tagjainak fizetése a képviselők alapjövedelmének kétszerese, így március 1-től havonta legalább 440 ezer forinttal nő az ő fizetésük. Azok a kormánytagok, akik képviselők is, 660 ezerrel magasabb jövedelemre számíthatnak.

A miniszterelnök és az Országgyűlés házelnökének alapfizetése megegyezik. Péntektől ez az összeg 594 ezer forinttal nő, így összesen 4 millió 771 ezer forintot tesz ki – ennyi lesz tehát a fizetése Kövér László házelnöknek.

Orbán Viktor miniszterelnök az alapfizetésén kívül képviselői juttatást is kap, így az ő jövedelme 6 millió 539 ezer forint lesz, ami 814 ezer forinttal emelkedik március 1-től – számolta ki az RTL.

A köztársasági elnök juttatása március 1-től 5 millió 249 ezer forint lesz, mely 635 ezer forintos növekedést jelent az eddigiekhez képest. Ennyit fog keresni az újonnan megválasztott Sulyok Tamás, és – mivel az államfői tiszteletdíj a tisztség betöltése után is jár – a posztjáról a kegyelmi ügy miatt lemondott Novák Katalin volt köztársasági elnök is ugyanezt a pénzt fogja kapni.