Karácsony Gergely egészségesebb embereket szeretne Budapesten

2024.03.01. 17:49
A főváros vezetésének az a célja, hogy egy évtizeden belül visszaadjon plusz öt egészségben eltöltött évet a budapestieknek – jelentette be a főpolgármester a főváros jövőjéről szóló pénteki tanácskozáson.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, hogy egy város élhetősége azt is jelenti, hogy meddig élnek benne egészségben a polgárai. Állítása szerint Európa nagyvárosaiban átlagosan öt évvel hosszabb ideig élnek az emberek, mint Budapesten. Amíg a magyar fővárosban 76,7 év a várható élettartam, addig például Berlinben 81 év, Madridban 85,4 év, de Prágában is 79,2 év – mondta.

Ezért a főváros programokat indított, illetve a következő időszakban programokat indít az egészségügy, a levegőminőség és a vízgazdálkodás fejlesztésére, az egészséges közterületek megteremtésére és a klímaváltozás káros hatásainak csökkentése érdekében – közölte a főpolgármester.

Felhívta a figyelmet arra, hogy „az Európai Unióban Magyarországon halnak meg a legtöbben”, egyébként megelőzhető, főleg daganatos és szív- és érrendszeri betegségekben. Hozzátette, hogy ezért az elmúlt években a főváros, a kormányzattal partnerségben, 12 ezer szűrővizsgálatot finanszírozott az Egészséges Budapest Program keretében, amit folytatni kíván a kerületi járóbeteg-ellátásra alapozva.

A levegőminőség javítása érdekében 30 ezer új fát ültettek, 285 környezetkímélőbb autóbuszt állítottak forgalomba és kivonták a forgalomból az euró 1-es járműveket. Fejlesztették a távhőszolgáltatást, illetve 110 új kukásautót állítottak szolgálatba – sorolta Karácsony Gergely.

Továbbra is cél az autóforgalom csökkentése a városban, aminek a könnyen használható közösségi közlekedés a feltétele

– fűzte hozzá.

Víz, közterületek és lakhatás

Az élhetőbb város további feltétele az egészséges víz – mondta Karácsony Gergely, aki ezzel kapcsolatban sikernek nevezte, hogy a Fővárosi Vízműveket sikerült megtartani önkormányzati tulajdonban, illetve a csatornázási műveket is visszaszerezték. Ebben a helyzetben a klímaváltozás hatásait csökkentő integrált vízgazdálkodást képes folytatni a főváros – állította.

Ugyancsak fontos az élhető közterületek megteremtése, ezért a következő időszakban a tervek szerint 50 milliárd forint áll a kerületek rendelkezésére az Egészséges utcák pályázat keretében – folytatta a főpolgármester.

Az egészséges lakhatás érdekében a Budapesti Lakásügyi Ügynökség 22 milliárd forintot használhat fel a közösségi tulajdonban álló lakások felújítására, és ösztönözni kívánják a tulajdonosokat az üres lakások lakáscélú használatára is. A közgyűlés által felállítani tervezett Budapesti Klímaügynökségnek pedig az energiafelhasználás racionalizálása lesz a feladata.