Kiderült, hány kormányhatározatot titkosítottak 2023-ban

2024.03.01. 10:09
Tavaly 28 olyan kormányhatározat született, amelyet azonnal titkosítottak. Ez azt jelenti, hogy a kormány tagjain és egy szűk körön kívül évtizedekig nem tudja meg senki, hogy miről szólnak ezek az iratok.

A Miniszterelnöki Kormányiroda a hvg.hu közérdekű adatigénylésére válaszul közölte, a kormány 2023-ban 28 titkos, úgynevezett háromezres kormányhatározatot hozott. Ezeket azért hívják így, mert a sorszámozásuk hármassal kezdődik.

A portál hangsúlyozza, a határozatok számánál többet nem tudhattak meg, ugyanis ezeknek az iratoknak nemcsak a tartalma titkos, hanem a címe is.

A törvény szerint a titkosított dokumentumok tartalmuktól függően nemzeti minősített adattá válnak, 10, 20, de akár 30 évre is, ha ráütik a „Szigorúan titkos” pecsétet. Utóbbi minősítés ráadásul kétszer is meghosszabbítható, így ezek a papírok

akár 90 évre is elzárva maradhatnak a nyilvánosság elől.

A kormány általában azért titkosít dokumentumokat, mert azokban olyan hadititkok, nemzetbiztonságot érintő információk lehetnek, amelyek nyilvánosságra hozása veszélyezteti Magyarország érdekeit. A hvg.hu kiemeli, ezeken túl „Magyarország gazdasági tevékenysége” kategóriában is titkosíthatók határozatok.

A portál adataiból kiderült, hogy 2022-ben némileg kevesebbet, 24 darab határozatot titkosított a kormány. Korábban, 2021-ben pedig rekordszámú, 38 titkos határozat született.