Emelkedik a több hónapos előjegyzések száma a járóbeteg szakellátásban

2024.03.04. 19:12
Ismét nő a várólista a járóbeteg szakellátásban, a betegek közel 30 százalékának több hónapot kell várnia. A felmérésekből kiderült, egy év alatt sokat romlott a helyzet.

Az utóbbi egy évben azok száma nőtt meg jelentősen, akiknek hónapokat kell várnia egy-egy vizsgálatra a járóbeteg szakellátásban – hangsúlyozta Erdős Attila, a Prémium Egészségpénztár igazgatótanácsának elnöke az Economx szerint,

A Prémium Járóbetegellátás Minőségi Index kutatásból kiderült, habár a betegek jóval ellégedettebbek a magánellátással, azonban csak 20 százalékuk engedheti meg azt magának. Az infláció és az orvosi béremelés jócskán emelte az egészségügyi szolgáltatások árait, így egyre többen drágállják a magán ellátást és választják inkább az állami szolgáltatást.

Azonban az állami rendszer nem képes felzárkózni ehhez, így a várakozási idő folyamatosan nő.

A felmérésben arra is kitértek, hogy az állami ellátásban legtöbben az orvos hiányról, a várólistákról és a várakozási időkről panaszkodtak. Ezzel szemben a fizetős egészségügyben a betegek 80 százaléka pár napon belül be tudott jutni a magánorvoshoz.

A várakozási idővel kapcsolatban közölték, az állami rendelők folyosóin a betegek ötödének több mint egy órát kell várakoznia, a betegek negyede pedig várt már fél és egy óra között rendelőben.

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara volt elnöke közölte, ha a magán- és a közellátás szeparációját továbbra is fenntartja az egészségügyi kormányzat, akkor a fizetőképes kereslet szempontjából a magánellátás 20 százalékos igénybevétele a kihasználtsági plafont jelentheti. Hozzátette, „ha megvan az a politikai józanság, hogy egy osztott finanszírozás jön majd az egészségügyben, akkor pedig egy teljesen más világ jön”.