Negyven éve tiltották be A végső visszaszámlálás című filmet

2024.03.05. 18:15
Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára a Facebookon számolt be arról, hogy 2024. március 5-én éppen 40 éve tiltották be itthon a The Final Countdown, vagyis A végső visszaszámlálás című filmet, feltehetőleg politikai okokból.

1984. március 5-én készített a BRFK Állambiztonsági szerve egy szigorúan titkos jelentést arról, hogy A végső visszaszámlálás (The Final Countdown) című nyugati fantasztikus film nyilvánosság előtti bemutatását nem engedélyezik – írja az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára a Facebookon.

A jelentésben leírják, hogy a magyar állam megvásárolt film története a nyolcvanas években kezdődik, és benne egy időalagút segítségével megismerhetők a második világháború kezdetén lejátszódó események.

Az alábbi párbeszéd is elhangzik a filmben:

– Kik akarják elhitetni velünk, hogy a második világháborúban vagyunk? 

– Biztos az oroszok.

A jelentés szerint – bár a magyar szinkron elkészült a filmhez – a nyilvánosság előtti bemutatását nem engedélyezték, viszont néhány embernek megvolt videókazettán, melynek szinkronjához valószínűleg a Filmgyáron keresztül jutottak hozzá.

Kifejtik továbbá, hogy a filmet diszkóműsorok közben nyilvánosság előtt is vetítik, mert a szerződéses üzletvezetők erre kérték őket, bár tudják, hogy ez nem szabályos.