Kövér Lászlóval is tárgyalt a mongol Állami Nagy Hurál elnöke

2024.03.06. 21:16
A Budapestre látogató Gombodzsavín Zandanshatar mongol elnök szerdán tárgyalásokat folytatott Kövér László házelnökkel. A felek a találkozón kulturális és politikai témákról egyaránt tárgyaltak, de érintették a gazdasági kérdéseket is.

Magyarország és Mongólia közötti közvetlen légijáratról, vízi erőmű létesítéséről is szó esett a Budapestre látogató Gombodzsavín Zandanshatar, a mongol Állami Nagy Hurál elnöke és Kövér László házelnök szerdai tárgyalásán – írja az MTI.

A mongol elnök kiemelte, hogy a két ország közötti gazdasági kapcsolatok élénkülésében a Magyarország és Mongólia közötti politikai és parlamentáris kapcsolatok is szerepet játszottak.

Elmondta továbbá, hogy a találkozón kulturális és politikai témákról egyaránt tárgyaltak, és érintettek gazdasági kérdéseket is.

Az egyik legfontosabb területként említette a mezőgazdasági együttműködést és a megújuló energiák területét, több erre vonatkozó egyezményt is aláírtak. További lehetőséget látott az együttműködésre az Ulánbátorban működő, egykor magyar támogatással létesült, állati vakcinákat gyártó biokombinát kapcsán.

Szólt a két ország között pénzügyi rendszerek átjárhatóságáról, célként jelölve meg a pénzügyi együttműködési lehetőségeket. Rámutatott, hogy a mongol piac lehetőséget kínál Magyarországnak az ázsiai piacok felé történő nyitásra. 

Fontosnak nevezte továbbá az oktatás területén megvalósuló együttműködést, a sport területén pedig az olimpiai bizottságok közötti megállapodást emelte ki.