Elszaporodtak a vaddisznók Szigligeten, több mint hatvanat kilőttek

2024.03.06. 10:45
A rendőrség januárban engedélyt adott arra, hogy a Szigliget belterületén kószáló vaddisznókat csapdával elfogják és kilőjék. Mostanra már több mint hatvan állatot fogtak el.

„A hazai nagyvadlétszám országos szinten elérte azt a kritikus határt, amely tovább nem tartható, és egyre több települési önkormányzat keresi a megoldást, ami nem mindig egyszerű” – mondta Szigliget polgármestere, Balassa Dániel a Veolnak.

A polgármester kezdeményezésére a Balatoni Szövetség tavaly az agrárminiszterhez fordult az ügyben, akkor kapta meg Szigliget is az engedélyt a belterületi vadelejtésre.

A községben két csapdát helyeztek ki, az egyiket a Csonka torony melletti területen, a másikat a nádüzem környékén.

A szakértők hangsúlyozzák, a csapdák megközelítése tilos, hiszen egyrészt ez veszélyes lehet, másrészt a befogás eredményességét is ronthatja.

Balassa Dániel elmondta, az első éjszaka négy állatot fogtak be, majd néhány napos szünet után ismét több vadállat sétált be a csapdába, akkor számuk elérte a húszat. Ezt követően további negyven vaddisznót lőttek ki, így 

az elmúlt másfél hónapban több mint hatvan vaddisznót ejtettek el belterületen.

A polgármester kiemelte, a csapdákat március végéig kinn hagyják, mivel a vadállatok rengeteg kárt okoztak a környéken.

Mint hangsúlyozza, az erdei séták, kirándulások kedvelőinek továbbra is óvakodnia kell a vadaktól, ugyanis ellési időszakában a kocák különös gonddal vigyáznak a kismalacokra, ebből adódóan hajlamosak agresszív, támadó módon fellépni, ha vélt vagy valós ellenséget észlelnek a közelükben. Ezért ha valaki anyakocával és malacaival találkozik, lehetőség szerint a legcsekélyebb figyelemfelkeltés mellett, minél gyorsabban távozzon az érintett területről, és hagyja, hogy a konda békésen odébbálljon.