Még Gombóc Artúr is megnyalná a száját: ezek lehetnek Magyarország tortái 2024-ben
További Belföld cikkek
- Kiutasítottak Magyarországól egy amerikai tanárt, aki 10 éve tanított az országban
- Fehérbe borul a fél ország, figyelmeztetést adott ki a Magyar Közút
- Reagált a kormány a legújabb Magyar Péter-féle hangfelvételre
- Átkot és rontást is levesznek, de füvesasszony is lesz a Miniszterelnökség által támogatott sámánfesztiválon
- A Hős utcai gettónak már a megépítése sem volt jó ötlet, most felszámolják
Mint írták, a versenyre a magyar cukrászat hagyományain alapuló, főként magyar alapanyagokra épülő tortákat várt az Ipartestület. Az első zsűrizési kör élőben, szakmai közönség előtt rendezték meg SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HORECA kiállításon.
A nevezett torták vitrinekben voltak kiállítva, a szakmai közönség és a sajtó munkatársai is megtekinthették őket. Hozzátették:
A 2024. évi versenyünk témaköre a »szuperélelmiszer« volt, hogy a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagokra hívják fel a szervezők a figyelmet. Olyan új, kreatív tortákkal lehetett nevezni, melyek jellegzetes, meghatározó ízeit az alábbi alapanyagkosarakban felsorolt, hazai „»szuperélelmiszernek« számító alapanyagok alkotják.
Ennek értelmében az alábbi alapanyagkosarakból minimum kettő alapanyagot fel kellett használni a nevezett tortáknál:
- Bogyós gyümölcsök: áfonya, feketeribizli, csipkebogyó, szeder;
- Gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles;
- Zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya;
- Olajos magvak: dió, mandula, tökmag, mogyoró;
Felhasználásra javasolt további alapanyagok voltak még a homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kékszőlő, étcsokoládé, zab.
Ez a hat torta lett döntős
A Magyar Cukrász Ipartestület szerint „idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről, a versenyre 31 torta nevezése érkezett. A nevezők cukrászok kreativitását dicséri, hogy az összes kötelezően választható, illetve szinte mindegyik javasolt alapanyag szerepelt a nevezett tortákban, különböző kombinációkban”.
Különösen népszerű volt a cékla, a sárgarépa, a mák, a sütőtök, az áfonya és a dió felhasználása.
– írták, majd ismertették a döntőbe került tortákat, amelyekről fotókat is mellékeltek:
- ÁRVÁCSKA – Paál Fanni, Kiss Gabriella – Dobay Cukrászda, Budapest;
- FEKETE GYÖNGY – Novák Ádám, Domonkos Noémi – REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged;
- HETEDHÉT – Herbai Ramóna – Forza Italia Kft., Budapest;
- MÁKVIRÁG – Kovács Alfréd – Édes Vonal, Vác;
- RIGÓFÜTTY – Fodor Sándor – Habcsók Cukrászda, Budapest;
- TÖKIBOGYÓ – Szoljár Csaba – Solier Café - Gödöllő.
Hozzátették, hogy a zsűri – a már lezajlott első forduló után – a második körben újra megkóstolja a kiválasztott hat tortát, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére. Ezután az utolsó, harmadik fordulóban a tortákat a zsűri jelenlétében, az ipartestület tanműhelyében kell majd elkészíteniük a versenyzőknek, és ezután választják meg a győztest.
A harmadik forduló júniusban lesz, de a győztest csak később, augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és csak az augusztus 20-i ünnepségeken lehet először megkóstolni a tortát. Ezt követően az ország több száz cukrászdája árusítja majd – írták.
Cukormentes tortákkal még lehet nevezni
A közleményben kitértek arra is, hogy az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatásával idén is megrendezi a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyre március 25-ig még várják a cukrászok jelentkezését. Ennek győztesét szintén augusztus elején fogják kihirdetni.