Eldőlt, lesz-e Békemenet március 15-én

2024.03.08. 07:24
A március 15-én, az 1848–49-es forradalom és szabadságharcnak emléket állító nemzeti ünnepen Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet Budapesten. Békemenetet viszont nem tartanak a kormány politikáját támogató civilek.

Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum és a  Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF–CÖKA) kuratóriumának elnöke az rtl.hu-nak nyilatkozva aláhúzta, idén nem lesz Békemenet, mivel inkább a nemzeti ünnepre és a forradalom hőseire való megemlékezésre helyezik a hangsúlyt március 15-én.

Március 15-én nem tervezünk Békemenetet, célunk az 1848-as forradalom hőseire emlékezni, hálánkat leróni nemzetünk megmaradását szolgáló tetteikért. Emlékezünk az akkoriban velünk küzdő lengyel szabadságharcosokra, és elhelyezzük a hála koszorúit a részükre emelt emlékművek előtt

– közölte Csizmadia László.

Az RTL információi szerint egy ideig úgy lehetett tudni, hogy lesz Békemenet a nemzeti ünnepen, ám mostanra változtak a tervek, és a felvonulás időpontját a magyarországi és nemzetközi eseményekhez igazodva fogják meghatározni.

Orbán Viktor már elárulta, hova várja az embereket március idusán

Mint azt már korábban az Index megírta, Orbán Viktor miniszterelnök legutóbb 2019-ben tartott beszédet Budapesten március 15-e alkalmából , ugyanezen a helyszínen.

A miniszterelnök tavaly Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülőházánál tartotta meg március 15-i ünnepi beszédét. Orbán Viktor akkor úgy fogalmazott: szerinte minden magyar tud a költőtől legalább egy verssort, „minden magyarban van egy kis Petőfi, és Petőfiben ott van minden magyar”.

A mostani lesz az utolsó olyan, az 1848–49-es forradalom és szabadságharcnak emléket állító, nemzeti ünnepen elhangzó beszéd a kormányfőtől, ami a június 9-i önkormányzati választások, illetve a június 6. és 9. között esedékes európai parlamenti választások előtt hangzik el.