Kövér László a Szlovák Nemzeti Tanács elnökével tárgyalt

2024.03.11. 16:07
Kövér László házelnök és Peter Pellegrini, a Szlovák Nemzeti Tanács elnöke hétfőn tárgyaltak Budapesten a migrációról és az Európai Unió jövőjéről.

Az illegális migrációról és az Európai Unió jövőjéről tárgyalt Kövér László és Peter Pellegrini – adta hírül az MTI.

Kövér László a találkozó utáni nyilatkozatában kiemelte, hogy az Európai Unió keretei közötti együttműködés rendkívül fontos kérdés, és a migráció mellett ide tartozik az unió jövője is. A házelnök szerint fel kell gyorsítani a délkelet-európai, csatlakozásra váró államok felvételét az Európai Unióba.

Kövér László szerint az Európai Unió szervezeti-szerződéses rendszerének átalakításában hasonló érdekek és elvek mozgatják Magyarországot és Szlovákiát.

Mi ragaszkodunk ahhoz, hogy az Európai Unió a jövőben is szuverén államok egyenrangú együttműködésének a kerete legyen

– fogalmazott a házelnök hozzátéve, hogy elleneznek minden olyan törekvést, amely próbálja a nemzetállamok hatásköreit Brüsszelbe „elszivattyúzni”. Ennek megvalósulásaként értékelte a migránskvóták erőltetését.

Kövér László kiemelte, hogy szerinte a több mint 1100 éves együttélés összeköti a két nemzetet, de emellett a jelen érdekei is, közte a gazdasági és kereskedelmi együttműködés területe, valamint a jövőről alkotott elképzelések is.

Peter Pellegrini, a Szlovák Nemzeti Tanács elnöke nagyra értékelte a megbeszélés nyitottságát és közvetlenségét. Kitért arra, hogy budapesti látogatására egy ipolyi hídavatásról érkezett, amelyet szimbolikus jelentőségűnek nevezett.

A szlovák parlamenti elnök szerint a két nemzet kormányának ugyanaz az álláspont az illegális migráció elleni harcról és mindkét ország védi a schengeni határ rá eső részét. Peter Pellegrini azt mondta, hogy abban is azonos állásponton voltak, hogy soha nem járulnak hozzá a kötelező migránskvóták életbe léptetéséhez.

Szerinte nagyon hasonló az álláspont az ukrajnai konfliktus megoldásáról is, és megismételte a hétfői találkozón is kormánya álláspontját, hogy Szlovákia semmi esetre sem küld ukrán területre egyetlen katonát sem.

Szlovákiának rendkívül fontos a V4-ek együttműködésének folytatása is, azokon a területeken ahol azonosak vagy közel azonosak voltak a vélemények, az együttműködés mindig rendkívül jó hozadékkal járt

– fűzte hozzá. Beszámolt arról is, hogy a találkozón szó volt a nemzeti kisebbségek támogatásáról is, mellyel kapcsolatban konkrét projektek vannak előkészítve.