Baranyi Krisztina: Fogjon össze a három, engem felkérő párt

ZS 2811
2024.03.18. 20:32
Baranyi Krisztina Ferencváros polgármestere az Egyenes beszéd vendége volt. A politikus az ATV stúdiójában három párt összefogását szorgalmazta, és azt állította, hogy ez a három párt már felkérte őt listájára. Korábban a Kutyapárt már nyilvánosságra hozta ezt a szándékát. Az interjúban elhangzó sejtelmes válaszokból úgy érthető, hogy a Momentum és a Vitézy Dávid által vezetett LMP listájáról lehet szó, mivel az MSZP-t és a DK-t Baranyi már korábban kizárta. A Momentum eddig Karácsony Gergely újraindulását támogatta, egy Kutyapárttal és LMP-vel közös lista Vitézy Dávid indulása esetén akár ezt a kérdést is újranyithatja.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) felkérte Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármestert, hogy az önkormányzati választáson álljon az első helyen a párt budapesti listáján.

Az MKKP kifejtette, hogy „Baranyinak ötévnyi tapasztalata van a Fővárosi Közgyűlésben, és 2019 óta polgármesterként is óriási munkát végzett a IX. kerületben Döme Zsuzsanna társelnökünkkel együtt. Következetes és hajlíthatatlan.”

Baranyi Krisztina a hétfő esti Egyenes beszéd műsor vendége volt, ahol elhangzott, hogy a polgármester nagyon kapós a pártok között, hiszen Baranyi Krisztinát nemcsak a Kutyapárt kérte fel listavezetőnek, hanem két másik ellenzéki párt is, ám ők egyelőre nem álltak ki nyilvánosan az ötlet mellett, eddig csak levélben történt a hivatalos felkérés a pártelnököktől.

Baranyi elmondta, hogy megtisztelőnek, őszintének és nagyvonalúnak gondolja az ajánlatukat, és nagyon örülne neki, ha ez a három párt közös listán indulna a választásokon, de mint mondta, ez csak az ő vágyálma.

A választási rendszerről is szót ejtett.

Mindenki úgy gondolja, hogy a polgármesterek automatikusan bekerülnek a Fővárosi Közgyűlésbe, de ez nagyon nem így lesz. Itt most versengő listák vannak, aminek egyébként van előnye is, ezt nem lehet tagadni, hiszen itt is a pártlistára leadott szavazatok arányában kerülnek be képviselők

– mondta. Hozzátette, hogy ez egy igazságos rendszer, viszont a fővárosi politizálásnak szerinte nem fog jót tenni a pártok versengése.

Megjegyezte, hogy neki nincs pártja, független polgármester, de azt látja, hogy minden kerület lakóinak a mindennapjait jelentősen befolyásolhatja az, hogy milyen döntések születnek a fővárosban.

Ezekben a döntésekben kívülről kibickedni nem ugyanaz, mint belülről dolgozni, és erre mondjuk hatással lenni közvetlenül

– húzta alá a polgármester.

A műsorvezető megjegyzésére, miszerint sokan eldőltnek látják, hogy melyik pártnak mond igent Baranyi (a Kutyapártnak), elmondta, hogy az, hogy a párttal jó a kapcsolata, abból adódik, hogy az utóbbi öt évben „egy hihetetlenül jól dolgozó, nagyon hatékony, nagy munkabírású, fegyelmezett, jó ötletekkel, kreativitással rendelkező” kutyapártos alpolgármesterrel munkálkodott együtt.

Nekem teljesen más képem van a Kutyapártól, mint a nagyközönségnek. Én látom azt, hogy mennyire komolyan veszik azt, amit feladatul kapnak, és hogy mennyire hatékonyan hajtják végre. (…) Ők most sokkal magasabb támogatottsággal rendelkeznek, sokkal komolyabban veszik azt, hogy politizálni akarnak, és eljutottak odáig, hogy ez abban is megnyilvánul, hogy mondjuk pozíciókat akarnak szerezni

– jegyezte meg.

Arra a kérdésre, mikorra dönti el, hogy melyik párt élére áll a listán, azt mondta, nem tud már sokat várni ezzel, hiszen mindenki jelenti be a listákat, jelenti be a polgármesterjelölteket, úgyhogy ezen a héten, de legkésőbb a hétvégén ez el fog dőlni.

(Borítókép: Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere 2024. február 29-én. Fotó: Szollár Zsófi / Index)