Rugalmasabbá vált az útdíjak utólagos fizetése

2024.03.19. 12:07
Januártól új útdíjfizetési rendszer lépett életbe, amelynek több előnye is van a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szerint.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. közölte, 2024. január 1-től jelentős mértékben átalakult a megtett úttal arányosan fizetendő elektronikus útdíjfizetési rendszer (e-útdíj-rendszer és a HU-GO-rendszer).

A közlemény szerint a változtatások által megjelent az úgynevezett fizetési közreműködői szerepkör, és így

rugalmasabbá vált az útdíjak utólagos fizetése.

A társaság az első fizetési közreműködői szerződést a KUPON Kft.-vel kötötte meg. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. kiemelte, a fizetési közreműködő által biztosított utólagos útdíjfizetési konstrukciót a HU-GO-regisztrációval rendelkező felhasználók igényelhetik.

Az előre fizetéses konstrukciót használó HU-GO-ügyfeleknek fel kell tölteniük egyenlegüket, amely értéke folyamatosan csökken az úthasználatuk közben. Ezzel szemben az utólagos díjfizetési konstrukcióban a fizetési közreműködő pénzügyi felelősséget vállal az ügyfél úthasználatáért, majd hetente kiszámlázza neki a megtett úttal arányos útdíját. Ezzel utólag, hetente kell a pontos elszámolás alapján kifizetnie úthasználati díját a fizetési közreműködőnek.

A konstrukció másik nagy előnye, hogy nem fordulhat elő olyan eset, hogy az ügyfél azért kap bírságot, mert számlájáról elfogy az előre feltöltött egyenleg.