Kövér László levelet írt az orosz parlamentnek

2024.03.23. 21:42
Magyarország határozottan elítéli a terrorizmust, és készen áll arra, hogy minden lehetséges eszközzel hozzájáruljon a jövőben is a terrorizmus elleni küzdelemhez – írta Kövér László, az Országgyűlés elnöke orosz partnereinek küldött gyásztáviratában szombaton.

Kövér László az orosz felsőház és az orosz alsóház elnökének, Valentyina Matvijenkónak és Vjacseszlav Vologyinnak címzett levelében úgy fogalmazott, nagy fájdalommal értesült a pénteki moszkvai terrortámadásról. A gyásztáviratban a házelnök a terrorizmust egy olyan globális kihívásnak nevezte, amellyel szemben a legszélesebb nemzetközi összefogásra és együttműködésre van szükség.

Magyarország határozottan elítéli a terrorizmus minden formáját, és készen áll arra, hogy minden lehetséges eszközzel hozzájáruljon a jövőben is a terrorizmus elleni nemzetközi küzdelemhez

– tette hozzá a házelnök.

Kövér László őszinte részvétét fejezte ki orosz kollégáinak, Oroszország minden polgárának és különösen az áldozatok hozzátartozóinak, és mielőbbi felépülést kívánt a sérülteknek.

Korábban már Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is levélben fejezte ki részvétét. Utóbbi telefonon is egyeztetett orosz kollégájával, Szergej Lavrovval.

Megrázó támadás

Március 22-én, péntek este lövöldözés történt a moszkvai Crocus City Hall bevásárlóközpontban, az incidensnek előzetes jelentések szerint legalább 133 áldozata – köztük legalább három gyermek – és 145 sebesültje van.

Az Iszlám Állam később magára vállalta a merényletet, amelyben öt fegyveres vehetett részt. Azonnal megindult a hajtóvadászat. A Moszkvához közeli Krasznogorszkban péntek este több maszkos fegyveres nyitott tüzet egy rockzenekar koncertjén, gránátot vagy gyújtóbombát dobtak a nézőtérre, ahol robbanás történt, majd tűz keletkezett.

Szombat délelőtt a brjanszki régióban, az ukrán határ mellett fogták el azt a négy terroristát, akit a moszkvai lövöldözéssel gyanúsítanak. Az elkövetők személyazonosságát is nyilvánosságra hozták.

Szombat délután Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet intézett népéhez, szigorúbb terrorvédelmi intézkedéseket és megtorlást ígért, március 24-ét pedig nemzeti gyásznappá nyilvánította. Az orosz államfő elmondta, „nincs jövőjük” azoknak, akik ezt a „barbár támadást” végrehajtották. A teljes beszédet ide kattintva tudja elolvasni.