Határozati javaslatot nyújt be az ellenzék a gyermekek védelme érdekében

2024.03.23. 13:46
Az Országgyűlés ellenzéki képviselőcsoportjai a hazai civil szervezetekkel együttműködve határozati javaslatot dolgoztak ki a gyermekvédelmi rendszer megerősítése érdekében. Az MSZP parlamenti vizsgálóbizottság felállítását is kezdeményezte.

A magyar közéletet alapjaiban rázta meg a kegyelmezési botrány ügye, a közvélemény teljes joggal várja, hogy a magyar gyermekek védelme érdekében a politikai döntéshozók mindent megtegyenek a hasonló esetek visszaszorításáért.

Az MSZP ezért parlamenti vizsgálóbizottság felállítását is kezdeményezte, de a miniszterelnök támogatási ígérete ellenére a kormánypártok még csak tárgysorozatba sem engedték venni a javaslatot – áll az MSZP közleményében, amelyet Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője és Komjáthi Imre, az MSZ társelnöke jegyez.

Mint írják, „az ellenzéki képviselők az elmúlt 14 évben 30 határozati, valamint 27 törvénymódosítási javaslatot nyújtottak be a gyermekvédelem erősítésével, illetve a pedofil bűncselekményekkel szembeni fellépés hatékonyságának növelésével kapcsolatosan, de a Fidesz képviselői egyetlen javaslatot sem támogattak”.

A közleményben leírtak szerint az Országgyűlés demokratikus ellenzéki képviselőcsoportjai a hazai civil szervezetekkel együttműködve határozati javaslatot dolgoztak ki a gyermekvédelmi rendszer megerősítése érdekében.

Baloldali, konzervatív, liberális és zöldpártok jutottak egyezségre olyan kiemelt jelentőségű ügyben, amely nem tűr halasztást.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője levélben kereste meg Kocsis Mátét, a Fidesz frakcióvezetőjét, hogy a kormánypártok is csatlakozzanak a kezdeményezéshez. Mivel ugyanis eddig az ellenzék gyermekvédelmi témájú javaslatait leszavazták, így ideje lenne állást foglalniuk, hogy a gyermekvédelem erősítésének oldalán állnak-e, vagy sem.

A megjelölt határidőig a kormánypártok nem adtak választ, így a demokratikus ellenzék nélkülük nyújtja be a kezdeményezést

– áll az MSZP közleményében.

A határozati javaslat tartalmazza többek között a „gyermekközpontú költségvetés” létrehozását és ehhez kapcsolódóan a költségvetés azonnali módosítását, a gyermekjóléti és gyermekvédelmi rendszer működési költségeinek emelését, a dolgozók bérének megduplázását, az alanyi jogon járó családtámogatások, köztük a családi pótlék 100 százalékos emelését, valamint az állami gondoskodásban lévő gyermekek zsebpénzének és juttatásainak megduplázását.

A kezdeményezés tartalmaz továbbá javaslatokat a gyermekvédelmi törvény betartása és betartatása érdekében, valamint javaslatokat tesz a gyermekjogok biztosítására is.