Orbán Viktor is részvétét fejezte ki az oroszországi terrortámadás után

2024.03.23. 07:21
A péntek esti, Iszlám Állam által elkövetett moszkvai terrortámadásban több mint 90 ember vesztette életét, de az orosz jelentések szerint az áldozatok száma még növekedhet. Folyamatosan érkeznek a nemzetközi részvétnyilvánítások, péntek este Orbán Viktor magyar miniszterelnök is kifejezte részvétét a történtek után.
  • Március 22-én, péntek este lövöldözés történt a moszkvai Crocus City Hall bevásárlóközpontban, amelynek előzetes jelentések szerint 93 halálos áldozata és 145 sebesültje van. A halálos áldozatok között három gyermek is van.
  • Az Iszlám Állam később magára vállalta a merényletet, amelyben öt fegyveres vehetett részt. A hatóságok keresik az elmenekült merénylőket.
  • A Moszkvához közeli Krasznogorszkban péntek este több maszkos fegyveres nyitott tüzet egy rockzenekar koncertjén, gránátot vagy gyújtóbombát dobtak a nézőtérre, ahol robbanás történt, majd tűz keletkezett.

A történtek után folyamatosan érkeznek a részvétnyilvánítások, pénteken Orbán Viktor is írt az X-re.

Szeretném kifejezni legmélyebb részvétemet az Orosz Föderáció népének a ma este Moszkva közelében történt szörnyű terrortámadás miatt. Imádkozunk az áldozatok családjaiért!

– olvasható a miniszterelnök bejegyzésében.

Az Iszlám Állam vállalta magára az akciót

RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség jelentése szerint pénteken több fegyveres lövéseket adott le egy moszkvai koncertteremben, több ember megsérült – szemlézte az AP hírügynökség.

A SZUNNITA DZSIHÁDISTA SZERVEZET, AZ ISZLÁM ÁLLAM MAGYAR IDŐ SZERINT PÉNTEKEN, KÉSŐ ESTE A TELEGRAM-CSATORNÁJÁN MAGÁRA VÁLLALTA A TERRORTÁMADÁST.

A közösségi médiában megjelent felvételek szerint péntek este elfogták az első terroristát Moszkvában. A Portfolio azt írta, hogy egyes szemtanúk szerint 5-10 fegyveres támadhatta meg a koncerttermet, közülük négy – az orosz hatóságok körözési utasításai szerint – elmenekült a helyszínről.

Az orosz hatóságok jelentése szerint a bevásárlóközpont parkolójában az elkövetők kocsiját is megtalálták, amelyhez tűzszerészeket hívtak a jármű átvizsgálására. Úgy tudni, az autóban további robbanóanyagot találtak. Más beszámolókból az derült ki, hogy több fegyveres a túszokkal együtt barikádozta el magát a lángoló épületben, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat kiküldött egysége pedig megrohamozta az épületet.