Karácsony Gergely posztolt: ezt ígéri a budapestieknek

2024.03.25. 15:38
A főpolgármester közölte, három budapesti helyszínen idén is soron kívül biztosítanak CT-vizsgálatot daganatgyanúval és daganatos megbetegedéssel a budapestieknek. Karácsony Gergely arról is írt, pár héten belül ingyenes budapesti szűrőprogramot is indítanak.

„Megért minden vitát és minden harcot, hogy Budapest a kerületekkel közösen biztosít CT- és MR-vizsgálatokat a fővárosiaknak” – írta Karácsony Gergely a Facebook-oldalán. A főpolgármester hozzátette, a vizsgálatok biztosítása által jelentős mértékben rövidülnek a várólisták, és tudják, hogy „a gyors diagnózis életeket menthet”.

Mert bár Budapest egészségügyi hatásköreit elvette a kormány, a felelősséget, a gondoskodást, az odafigyelést nem tudta elvenni: ha nekünk ez a város az életünk, akkor igenis szolgálnunk kell a budapestiek életét, az életük minőségét is, és hosszát is

– fogalmazott Karácsony Gergely, aki hangsúlyozta, hogy a budapesti segítség idén is folytatódik, így a Semmelweis Egyetemmel kötött megállapodás alapján 

három budapesti helyszínen soron kívül is időpontot kaphatnak CT-vizsgálatra daganatgyanúval és daganatos megbetegedéssel a budapestiek.

A főpolgármester közölte, a szolgáltatás annak a vállalásának a része, hogy visszaadja a budapestieknek azt az öt évet, amivel a várható élettartamuk jelenleg elmarad más európai nagyvárosok lakóinak élettartamától.

A tájékoztatás szerint a program következő eleme, hogy a diagnózis után a gyógyulásban is segít, szaknyelven onkodiagnosztikai betegútmenedzsmentet biztosít.

Ez azt jelenti, hogy a kerületi szakrendelőkkel együttműködésben segítünk megszervezni az összes szükséges vizsgálatot 30 napon belül, ehhez pluszforrást a szakrendelőkön keresztül biztosítunk

– tette hozzá Karácsony.

Mint írta, nem engednek a kormány nyomásának, és minden erejükkel azon dolgoznak majd, hogy visszaverjék a kerületi szakrendelők államosításának szándékát. Hozzátette, pár héten belül ingyenes budapesti szűrőprogramot is indítanak, amely részleteiről később ad részletes tájékoztatást.