Több vármegyére is kiadták a figyelmeztetést

2024.03.25. 06:09
Hétfőn is napos-gomolyfelhős időre van kilátás, az ország nagy részén számítani kell futó záporok kialakulására, elsősorban az északkeleti országrészben zivatarokra is. Többfelé élénk, erős, záporok-zivatarok környezetében viharos lesz az északnyugati szél.

Hétfőn napos, gomolyfelhős idő várható, majd estére kiderül az ég. Elszórtan futó záporok előfordulhatnak, kevés helyen zivatar is lehet. Erre nagyobb esély az ország északkeleti harmadán van – írja a HungaroMet.

Az északnyugati szelet nagy területen élénk, helyenként erős lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 15 fok között alakul.

Este fokozatosan összeesnek a gomolyfelhők, mindenütt megszűnik a csapadék. Ezt követően nagyrészt derült, száraz idő várható, de az éjszaka második felétől délnyugat felől lassan fátyolfelhők sodródnak fölénk. Az északkeleti tájakon pára, köd képződhet. A délire, délkeletire forduló szél hajnalban, reggel a Dunántúlon megélénkülhet, másutt gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában –1 és +5 fok között alakul, az északkeleti hidegre hajlamos tájakon ennél hidegebb is lehet.

A HungaroMet elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar miatt az alábbi vármegyékre:

  • Borsod-Abaúj-Zemplén,
  • Hajdú-Bihar,
  • Heves,
  • Nógrád,
  • Jász-Nagykun-Szolnok
  • és Szabolcs-Szatmár-Bereg.

Az Időkép orvosmeteorológiai jelentése szerint hétfőn továbbra is hideg légtömegek áramlanak fölénk, így az érzékenyebbek még mindig hidegfronti tünetekre panaszkodhatnak. Elsősorban görcsös panaszok, fejfájás, vérnyomás-ingadozás, rosszullét, légzési nehézségek léphetnek fel, és felerősödhetnek a kopásos jellegű ízületi bántalmak is.

A sokfelé szeles időben ingerültebbek, nyugtalanabbak, feszültebbek lehetünk, valamint tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok is. Alacsony lesz hő- és komfortérzetünk, de a naposabb időszakok némileg javíthatnak hangulatunkon.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras