A Balaton alatt épülhet meg a világ leghosszabb kerékpáros útja

2024.04.02. 05:49
Többéves előkészítés után engedélyt kapott a Balaton alatt építendő kerékpáros alagút. A Balatoni Bringakörút ezzel a világ leghosszabbja is lesz a maga 3,2 kilométerével.

Engedélyezték a Balaton alatt futó kerékpáros alagút megépítését, amelynek kivitelezése már az idei nyári szezon végén megkezdődhet. Balaton vonzerejét várhatóan nagymértékben növelni fogja a kiemelt turisztikai beruházás, annak köszönhetően, hogy a kerékpáros alagút  látványosabb lesz egy szokásosnál, ráadásul a 3,2 kilométeres hosszúságával a világ leghosszabb alagútja lesz. Egyszerre lesz kerékpárút és ökoturisztikai látványosság.

A 2028-ra tervezett kerékpáros alagúton keresztül a 205 km helyett 74,6-ra rövidíthetjük a balatoni bringakört, így remélhetőleg még többen fogják betekerni a magyar tengert – írta az aktivmagyarorszag.hu még április elseje előtt. 

Az alagutat nem a tómeder alatt vezetnék el, hanem a tó alján futhat majd, így az építkezés nem igényel fúrást.

A kerékpárút maga kétsávos lesz, hogy ne akadályozza a kétirányú forgalmat, a víztől pedig egy magas nyomást is elviselő, speciális plexicső védi meg a kerékpárosokat, így az lélegzetelállító látványosság is lesz, mindenki tekerés közben csodálhatja meg a Balaton gazdag állatvilágát.

És akinek ennyi nem elég a jóból, azoknak a végére is marad egy ötlet: Hogy éjszaka is járható legyen az útvonal, hosszú távon világító mélytengeri halak telepítését TERVEZIK a Balatonba.

A tervek szerint az év néhány napján félig vízzel fogják elárasztani az alagutat, hogy akár vízi járművekkel is át lehessen rajta kelni.

(Bár az ötlet nem tűnik rossznak, a Balaton alatti kerékpárút ötlete egyelőre április elsejei tréfa csupán.)