Figyelmeztet az egyetem, akár veszélyesek is lehetnek a gyulladáscsökkentők

2024.04.03. 13:53
Súlyosabban is megbetegedhetünk a gyulladáscsökkentő gyógyszerektől, ha nem megfelelő dózisban és ideig szedjük azokat. A nem szteroid gyulladáscsökkentők akár bélgyulladást és bélfekélyt is okozhatnak.

Akár súlyosbíthatják is bizonyos betegségek tüneteit a leggyakrabban használt nem szteroid gyulladáscsökkentők, mint az ibuprofén- vagy az acetilszalicilsav-hatóanyagú készítmények, ha rendszeresen vagy nagy mennyiségben szedik őket – figyelmeztetett közleményében a Semmelweis Egyetem.

Ezek a gyógyszerek befolyásolhatják a bélrendszerben élő mikroorganizmusok összetételét, ami negatívan hathat az alapbetegségre. Szélsőséges esetben ezek a gyógyszerek akár bélgyulladást vagy bélfekélyt is okozhatnak.

A Semmelweis Egyetem kutatócsoportja többéves projekt keretében azt vizsgálja, miért és hogyan okozhatják a leggyakrabban alkalmazott fájdalomcsillapítók.

Azt már régóta tudjuk, hogy a nem szteroid gyulladáscsökkentők túlzott szedése felboríthatja a bélflóra egyensúlyát, most arra keressük a választ, hogy mi állhat ennek a folyamatnak a hátterében, melyet csak részben ismerünk

– mondta dr. Zádori Zoltán, a Semmelweis Egyetem Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézetében működő Gasztrointesztinális Munkacsoport vezetője.

A nem szteroid gyulladáscsökkentők, vagyis az NSAID-ok a világon a leggyakrabban használt gyógyszerek közé tartoznak, naponta több mint 30 millió ember szedi őket.

A Gasztrointesztinális Munkacsoport jelenleg azt is vizsgálja, hogyan lehet az NSAID-ok káros hatásait kivédeni vagy ellensúlyozni. Egyebek mellett cannabinoidokkal kísérleteznek, amelyekről korábban már bebizonyosodott, hogy hatékonyak egyes bélproblémák, például az irritábilisbél-szindróma kezelésében. A kutatási projekt 2021-ben kezdődött és 2025-ben ér véget.