Pro Urbe Budapestért-díjat kapott Karsai Dániel

2024.04.04. 19:53
Karsai Dánielnek az emberi jogokért végzett tevékenységéért Karácsony Gergely főpolgármester Pro Urbe Budapest-díjat adott át. Mivel az eutanáziáért küzdő 46 éves alkotmányjogászt éppen kórházban ápolják, nevében öccse, Karsai Péter vette át a díjat.

Emberi jogokért végzett tevékenységéért Pro Urbe Budapestért díjat adott át Karsai Dánielnek Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön. A díjazott alkotmányjogász túl van egy tüdőgyulladáson, de még oxigént kap, ezért öccse, Karsai Péter vette át a díjat.

Amikor Dániel megkapta az örömhírt, alig tudott beszélni, de mindent értett, bólintással, pislantással kommunikált, és büszke erre a díjra

– mondta az eutanázia engedélyezéséért küzdő,  amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) nevű betegséggel élő férfi testvére.

Az Énbudapestem megkérdezte a főpolgármestert, hogyan döntene az aktív eutanázia magyarországi engedélyezéséről, ha ő lenne a döntéshozó.

Karácsony Gergely azt reagálta, hogy díj semmiképpen nem az állásfoglalásnak, hanem az elkötelezettségnek szól, hiszen a díjat általában olyanok kapják, akik a szó fizikai értelmében építik a várost.

Engem mindkét irányba meg lehet győzni, fontosnak tartom, hogy a magyar társadalom érdemi párbeszédet tudjon folytatni erről az ügyről

– mondta.

Karsai Dániel március 31-én hagyta abba ügyvédi tevékenységét. Ahogy azt az Index is megírta, döntése nem érinti a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) folyamatban lévő ügyét, amelyet azért folytat, hogy méltósággal vethessen majd véget életének.